Håndværkere leverer mindre sjusk til danskerne

Danske håndværkere er blevet mindre sjuskede, siden krisen ramte, men på trods af fremgangen er Byggeriets Evaluerings Center stadig ikke tilfredse.

Foto: Nikolai Linares. På trods af et fald i kritiske fejl og mangler på hele 80 pct. siden 2009 er Byggeriets Evaluerings Center stadig ikke tilfredse.
Læs mere
Fold sammen

Krisen har haft positiv indvirken på byggeprojekter i Danmark. Nye tal fra forskningsinstitutionen Byggeriets Evaluerings Center viser, at antallet af kritiske fejl og mangler i byggeriet er faldet med hele 80 procent siden 2009. Og det er noget, man glæder sig over i Dansk Byggeri.

»Det er en udvikling, vi er meget glade for at se. Fejl og mangler koster penge for de bygherrer, rådgivere og entreprenører, der er involveret i byggeriet,« siger direktør hos Dansk Byggeri Michael H. Nielsen til Avisen.dk.

Michael H. Nielsen peger endvidere på, at de mange sjuskefejl, branchen så, før krisen ramte, skyldtes, at der blev placeret mange ordrer hos byggevirksomhederne, og det medførte, at et stigende antal nye aktører, der ikke kunne levere kvalitet, så sit snit til at byde ind på markedet.

»I årene op til krisen kom der en masse lykkeriddere på banen, der skulle tjene nogle hurtige penge. De havde ikke helt den samme holdning til kvalitet og kendte heller ikke de byggetekniske regler så godt som dem, der har været mange år i branchen,« siger han.

De positive tal viser også, at det ikke kun er ved de meget kritiske fejl, håndværkerne er blevet mindre sjusket. Antallet af kosmetiske- og mindre fejl er også faldet væsentligt. I dag svarer det ifølge Avisen.dk til, at to ud af fem byggerier bliver gjort færdige uden fejl og mangler. Men hos Byggeriets Evaluerings Center er direktør Peter Hesdorf stadig ikke tilfreds.

»Det svarer til, at man som kunde skulle købe en bil, og at kun to ud af fem solgte biler ikke havde mangler. Det tror jeg ikke, at kunderne ville acceptere. Når man køber byggeri, er det desværre sådan, at der ofte er mangler i det, der bliver lavet,« siger han.