Håndværkere indleder straffeaktion mod VVS-kæmpe

Børsnoterede A&O Johansen bliver nu udsat for en straffeaktion. Håndværkere over hele landet boykotter selskabet efter købet af internetvirksomheden Billig VVS.

Jørgen Hermansen, ejer af selskabet P. Hermansen i Skanderborg, er en af de blikkenslagere, der er yderst utilfreds med A&O Johansens køb af Billig VVS. Købet gør det muligt for A&O Johansen både at levere til håndværkerne og forbrugerne, og dermed risikerer en del af VVSernes forretning at smuldre. Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt tegnede lyst, da VVS-grossisten A&O Johansen tidligere på sommeren overtog Billig VVS, der sælger VVS-artikler på nettet. Men nu indleder flere håndværkere over hele landet, hvad der ligner en samlet boykot, fordi de mener opkøbet af Billig VVS undergraver deres forretning.

»Jeg håber, at vi kan finde ud af at give A&O et rap over snuden, så det kan måles i deres regnskabstal. Det tror jeg godt kan lade sig gøre,« siger Jørgen Hermansen, der ejer selskabet P. Hermansen i Skanderborg og beskæftiger 45 håndværkere.

Han er som mange andre i branchen utilfreds med, at A&O Johansens inden sommerferien købte Bilig VVS, der er den førende danske e-handelsvirksomed af VVS-artikler. Købet vil gøre det muligt for A&O Johansen både at levere til håndværkerne og forbrugerne og dermed risikerer en del af VVSernes forretning at smuldre.

»Jeg har saftsuseme et problem med, at min grossist driver nethandel til private. Det tager simpelthen brødet ud af munden på os,« siger Jørgen Hermansen.

Afviser salg til private

Den holdning deler andre af branchens håndværkere, som Berlingske har talt med.

»Når vores grossist lige pludselig går til vores slutbruger, så både blæser man og har mel i munden. Det betyder, at der nu er et oprør i gang i branchen, og vi vil ikke længere handle med dem,« siger Anders Lund, der driver selskabet John Lund Larsen i Køge.

De fleste siger, at de har valgt at gå til konkurrenterne Sanistål eller Brdr. Dahl. En af dem er Hans Henrik Thomsen, der har en VVS-virksomhed i Viborg.

»Jeg har ikke handlet med A&O, siden de gjorde det her. Det er skræmmende, at en grossistvirksomhed køber en detailbutik og dermed bliver konkurrent til os. Når der er to andre grossister i byen, kan jeg lige så godt købe hos dem,« siger Hans Henrik Thomsen.

Berlingske har over flere dage forsøgt at få en kommentar fra A&O Johansen, men selskabet har ikke ønsket at kommentere situationen. Meget tyder på, at A&O Johansen var forberedt på, at handlen med Billig VVS ikke ville blive modtaget lige positivt alle steder. Selskabet understreger flere steder på sin hjemmeside, at virksomheden fortsat ikke vil sælge til private, og at Billig VVS skal forsætte med at være et selvstændigt selskab og holdes adskilt fra A&O Johansen.

»A&O sælger ikke til private kunder og ønsker på ingen måde at tage brødet ud af munden på installatøren,« fremgår det.

Selskabet understreger også, at Billig VVS har leveret til forbrugerne i 15 år, og at handlen ikke vil få betydning for kunderne i A&O Johansen.

Hans Henrik Thomsen mener, at opkøbet blev meldt ud lige netop, som sommerferien skulle til at begynde. På den måde forsøgte A&O Johansen at ligge en dæmper på den værste kritik.

»A&O var dygtige, da de meldte det ud lige inden sommerferien. På den måde kunne vi alle sammen blive sure på dem, men så var planen, at det var ovre efter ferien. Men jeg har ingen planer om at begynde at handle med dem igen,« siger Hans Henrik Thomsen.

Afventer godkendelse af opkøb

Indtil videre har A&O Johansen været tilbageholdende med at udtale sig om planerne for opkøbet. Både bestyrelsesformand Henning Dyremose og adm. direktør Niels A. Johansen har sagt, at de venter på, at konkurrencemyndighederne i slutningen af august beslutter, om handlen bliver godkendt.

Men de få informationer fra A&O Johansen har skabt meget uklarhed, lyder kritikken.,

»Da jeg hørte det, stillede jeg A&O nogle spørgsmål, men fik nogle svar, der ikke kunne bruges til noget fornuftigt. Derefter flyttede jeg mine indkøb til en anden grossist,« siger Søren Kongstad, der ejer VVS-selskabet Varmecentralen i Rødovre og beskæftiger 18 ansatte.

Ingen ved præcis, hvor mange som ikke længere vil handle hos A&O Johansen. De håndværkere, som Berlingske har talt med understreger, at de ikke har kendskab til et koordineret angreb mod A&O Johansen, for det ville være i strid med konkurrencereglerne.

Det er da heller ikke alle, som har planer om at fravælge A&O Johansen.

»A&O Johansen er en stabil og god samarbejdspartner. Vi har ikke fået noget at vide om planerne for opkøbet, og indtil vi får det, har vi ingen holdning til det,« siger Kent Nielsen, direktør og medejer af Haderslev-virksomheden VVS Søberg, der beskæftiger 150 ansatte.

Hos konkurrenten Brdr. Dahl vil kommerciel direktør Morten Kilden Nikolajsen blot sige, at selskabet er inde i en god udvikling.

»Vi vurderer at have en markedsandel på ca. 20 pct af det samlede salg af VVS produkter i Danmark, og vi er inde i en positiv udvikling,« siger han.

Den anden store konkurrent Sanistål har ingen kommentarer.

A&O Johansen kommer til at betale 240 mio. kr. for Billig VVS, hvis myndighederne godkender handlen.