Håndværker presset til spekulation i branchekoder

En håndværker i en af de mindre befolkede dele af Danmark blev så presset af det omstridte affaldsgebyr, at han i dag har skiftet til galleri-branchen. Ulovligt siger ekspert.

Foto: JENS NØRGAARD LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Værkstedet betegnes i dag som ’galleri’, men det er også det eneste, der har ændret sig hos håndværkeren.

- Jeg har et galleri, hvor kunderne kan komme ind og kigge på forskellige typer materialer, og så kan de bestille ud fra det. Men det er samme praksis som før. Det er stadig præcis den samme virksomhed, siger håndværkeren, der ønsker at være anonym af hensyn til lovmæssige konsekvenser af hans brancheskifte. Hans navn er journalisten bekendt.

Læs også: Undgå forhadt gebyr - skift branche  

Men med et årligt overskud på omkring 5-6.000 kroner var der ikke meget plads til at betale renovations-afgiften, der løb op i omkring 6.000 kroner. Det fik håndværkeren til at tænke kreativt, og i dag betaler han 680 kroner om året i affaldsafgift for sin gallerivirksomhed.

- Det var jo fuldstændig urimeligt, at jeg skulle betale så meget. Så var der jo ingen overskud. Ingen årsløn. Ikke noget ved at arbejde længere. Det kunne jeg simpelthen ikke acceptere, og så skiftede jeg branche til galleriejer, siger håndværkeren.

Læs også: Kæmpe stigning i affaldsgebyr

Forinden havde han klaget sin sag forgæves til kommunen, der afviste at fritage ham fra gebyret med henvisning til, at den branche, han var i, ikke kan fritages for affaldsgebyr.

Ulovlig spekulation

Det er ikke problemfrit at spekulere i branchekoder for at slippe for affaldsgebyret. Og ifølge Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har glarmesteren handlet i strid med loven.

- Du må ikke vælge at skifte branchekode, hvis det kun skyldes, at du ønsker at blive fri for affaldsgebyret. Det er din pligt som virksomhedsejer, når du logger på digitalt, at den branchekode, du angiver, afspejler hovedaktiviteten i dit firma, siger Jørgen Wissing Jensen, kontorchef i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Læs også: Ny lov om affaldsgebyr er på tegnebrættet

Men håndværkeren undersøgte ikke lovgivningen, inden han skiftede til den mere gunstige branchekode for gallerier. Han mener dog ikke selv, at han har gjort noget forkert.

- Jeg mener ikke, at jeg har gjort noget ulovligt. Så må det være selskabsstyrelsen, der har lavet noget forkert, siden de lod mig ændre branchekoden. Jeg vidste ikke på det tidspunkt, at det var ulovligt, siger håndværkeren.

I brancheforeningen Håndværksrådet forstår man godt medlemmernes frustration over affaldsgebyret, men vil ikke anbefale, at man handler på kant med loven.

- Det store problem, som jeg ser det, er, at systemet er så håbløst skruet sammen, så der er virksomheder, som ser det som deres eneste mulighed, at de skifter branchekode. Det er ikke en løsning, som jeg kan anbefale, men jeg kan udmærket forstå de frustrationer, som virksomhederne sidder med, siger Mads Engberg, chefanalytiker i Håndværksrådet.

Konsekvensen af fifleri med branchekoder er, at CVR-registret, som Danmarks Statistik bruger til analyse og statistik, bliver udvandet og mindre præcist.

Derudover kan spekulation i branchekoder – som afgiften i dag er skruet sammen - betyde større gebyr for de lovlydige erhvervsdrivende, da den samlede udgift til erhvervsrenovation skal dækkes af de resterende virksomheder.

Affaldsgebyret er i øjeblikket til revision hos branche- og interesseforeningerne på opfordring af forligskredsen, der tæller alle partier med undtagelse af Enhedslisten.

Læs mere om affaldsgebyret i denne uges udgave af ErhvervsBladet.