Gyser om PFA-formand onsdag

Det har på interne møder i PFA-bestyrelsens bagland været diskuteret om PFA-formand Svend Askær skal stoppe allerede nu.

Svend Askær kan være fortid som PFA-formand efter generalforsamlingen onsdag. Fold sammen
Læs mere

Det er en helt usædvanlig begivenhedsrig generalforsamling, der kommer til at præge landets største pensionsselskab, PFA, onsdag. For formanden gennem 16 år, Svend Askær, er kommet i strid modvind.

Berlingske Business erfarer således, at der mandag blev holdt interne møder, hvor nogle af de vigtigste magtfaktorer i PFA-bestyrelsen – Dansk Arbejdsgiverforening og de faglige organisationer – ønsker sig et øjeblikkeligt formandsskifte i PFA. Der har endda været kontakt til den kommende formand om det.

Svend Askær gik ellers i sidste uge ud til nyhedsmediet Finans med meldingen om, at han først går i 2016. Her oplyste han, at han har siddet længe, fordi »når det går godt, som det har gjort i PFA i rigtig mange år, går tiden hurtigt.«

Askær betonede endda, at »min beslutning om at varsle min afgang som bestyrelsesformand i PFA er helt min egen,« og at et generationsskifte med den nye topchef Allan Polack nu er på plads.

Men dagen efter kunne Berlingske Business afdække, at der var en magtkamp i bestyrelsen, hvor Svend Askær var blevet den svage. Det skete bl.a., fordi formanden og den tidligere topchef Henrik Heideby havde haft et uskønt og synligt opgør, efter at det kom frem, at Heidebys søns reklamebureau, Umwelt, havde løst opgaver for PFA. Der var kold luft mellem de to – og kræfter i bestyrelsen mente, at Svend Askær i en offentlig udmelding havde været for hård ved Heideby.

Berlingske Business kunne også afsløre indholdet af en intern en mail til hovedbestyrelsen i Lederne, som Svend Askær er formand og direktør for. Her skrev han følgende:

»Den væsentligste grund til, at jeg trækker mig i løbet af det næste års tid, er, at Lederne kommer i et hårdt modsætningsforhold til en række af de andre funktionærorganisationer i bestyrelsen i PFA.«

Altså en noget anden forklaring end den, som han tidligere havde givet.

Led sviende nederlag

Det er den samme akse i bestyrelsen, som nu overvejer muligheden for at sende Svend Askær ud af bestyrelsen allerede på generalforsamlingen onsdag. Men dråben er nu, at PFA igen led et sviende offentligt nederlag til det kritiske erhervsmedie Økonomisk Ugebrev, der havde skrevet en artikel om, at PFAs balance så kunstigt stor ud, efter at den tidligere PFA-topchef Henrik Heideby havde meldt ud, at PFA ville kunne få en balance på mere end 600 mia. kr., hvad der ville overgå ATPs pengetank.

PFA valgte efterfølgende en meget hård linje overfor Økonomisk Ugebrev med et sagsanlæg, der potentielt kunne blive meget alvorligt for det lille medie, men mandag offentliggjorde PFA selv, at Finanstilsynet var enig i hovedkonklusionerne i artiklen. Det er således næppe et korstog, som PFA ville få noget godt ud af. Søgsmålet og pressenævnssagen har PFA nu trukket tilbage.

Det er den kluntede sag, som gør, at PFAs bestyrelse overvejer et hurtigere formandsskifte.

Den store udfordring er nu, om det er det nye bestyrelsesmedlem Jens Due Olsen, som allerede fra begyndelsen skal overtage formandsposten i PFA. Det var nemlig klappet af, at han skulle overtage formandsposten i 2016. Men selv om han er en erfaren bestyrelsesformand, er spørgsmålet, om det alligevel er for hurtigt at indsætte en ny formand, som ikke har erfaring fra PFA.

Respekt for bestyrelsens opgave

Over for Berlingske Business har Svend Askær følgende kommentar til oplysningerne om de interne møder inden generalforsamlingen i morgen:

»Jeg kan naturligvis ikke kommentere på den slags rygter. Derudover har jeg respekt for, at det er bestyrelsens opgave hvert år efter generalforsamlingen at vælge en formand. Det har jeg tillid til også vil ske i PFA efter generalforsamlingen i morgen på det konstituerende bestyrelsesmøde.«

Formanden har dog tidligere afvist, at han går frivilligt i morgen oven på den lækkede mail til Ledernes hovedbestyrelse, men han påpegede, at sagen nu skulle vendes i bestyrelsen:

»Nu da de strategiske overvejelser er blevet kendt i offentligheden, vil jeg naturligvis tage en drøftelse omkring dette i PFAs bestyrelse,« lød det fra PFA-formanden.