Gylle i stedet for russisk gas

Danmark bør satse på biogas for at undgå at blive ramt af gaskriser i fremtiden. Om syv år vil vi nemlig ikke længere være selvforsynende med gas fra Nordsøen.

Læs mere
Fold sammen
Den voldsomme ordkrig mellem Ukraine og Rusland om naturgasforsyning har ramt de europæiske lande midt i en iskold vintertid. Danmark er som selvforsynende med naturgas stærkt privilegeret i den sammenhæng. Men den fordel kan kun fastholdes i syv år - derefter må Danmark stille sig i køen af lande som skal bede til stabile gasforsyninger fra udlandet.

Allerede i 2016 vil den danske produktion i Nordsøen være faldet så meget, at vi vil være nødt til at importere naturgas, med mindre der kommer gang i en produktion af biogas. Det skriver Landbrugsraadets ugemagasin FoodCulture, mandag.

"De fleste lande er afhængige af gasforsyninger fra blandt andet Rusland, og vi ser i disse uger, hvor vanskelig en situation det kan være. Hvis vi skal mindske den risiko vil øget anvendelse af biogas være oplagt", siger teknisk direktør Søren Hylleberg, Naturgas Midt-Nord.

Men det kræver - påpeger han - at der hurtigt etableres rammevilkår for en rentable produktion af biogas i Danmark, så der kan opbygges en tilstrækkeligt stor produktion i tidsrummet frem mod 2016.

"De 20 procent af det samlede gasbehov, som vi til den tid ikke længere kan dække med naturgas fra Nordsøen, kan erstattes med biogas, så vi fortsat kan være selvforsynende i en længere årrække efter 2016", siger Søren Hylleberg til FoodCulture.

Gert Karkov, der er formand for Brancheforeningen for Biogas siger, at der kan produceres biogas mængder, der svarer til 20-25 procent af det nuværende danske naturgasforbrug.

"Vi vil kunne bidrage ganske væsentligt til forsyningssikkerheden på niveau med vindmøllernes bidrag til elforsyningen", siger Gert Karkov.