Gyldne tider hos Illums Bolighus

Millioner af kroner strømmer ind i højt tempo hos Illums Bolighus. Ejeren forventer det bedste resultat nogensinde.

Foto: Liselotte Sabroe. Illums Bolighus i København.
Læs mere
Fold sammen

Det kan lade sig gøre at tjene penge på at sælge møbler, interiør og tøj af god kvalitet til danskerne.

Hele 33 mio. kr. efter skat forventer Illums Bolighus at få i overskud i det regnskabsår, som bliver afsluttet om en måned. Det er en forbedring på cirka ti mio. kroner i forhold til seneste regnskabsår, hvor selskabet satte rekord med en bundlinje på 23,5 mio. kr. Den hastigt voksende indtjening får bolighusets ejer til at lyse op.

»Året har udviklet sig meget tilfredsstillende for Illums Bolighus. Vi oplever, at kunderne kvitterer for, at vi gennem hele finanskrisen har holdt fast i vores koncept, som handler om høj kvalitet i både oplevelse, service og produkter,« siger Henrik Ypkendanz, der er øverste chef og hovedaktionær i Illums Bolighus.

Omsætningen forventes at lande i omegnen af 400 mio. kr. Det er en forbedring på cirka 50 mio. kr. i forhold til året før, hvor den lød på 345,8 mio. kr. En del af fremgangen skyldes, at Illums Bolighus i oktober 2012 åbnede en ny butik i shoppingcenteret Emporia i Malmø. Men omsætning og indtjening er også vokset i Illum Bolighus’ eksisterende butikker, lyder det fra bolighusets ejer.

Ændret forbrugsmønster

Danskernes forbrugsmønster har ændret sig betydeligt under krisen. Eksempelvis er salget til det danske marked dykket hos møbelproducenten Fritz Hansen, der står bag flere moderne klassikere. Illums Bolighus sælger dog stadig godt af de danske møbelklassikere og har samtidig forstået at tilpasse sig kundernes behov, som er anderledes, når boligmarkedet ligger i dvale.

»Kunderne har jo stadig penge, og de vil også gerne bruge dem. Der har bare været en periode, hvor man ikke har skiftet hele hjemmet ud,« siger Henrik Ypkendanz.

»Vores afdeling for puder og plaider har haft meget travlt, og vi ser også, at der er stor interesse for at købe eksklusivt sengelinned fra stærke brands som Ralph Lauren og Calvin Klein,« siger han.

Der har været vokseværk hos Illums Bolighus, siden Henrik Ypkendanz i 2006 købte virksomheden fra kapitalfonden Axcel sammen med fire andre investorer. Illums Bolighus ligger ikke længere kun på Amagertov i København, men findes i dag i både Stockholm, Malmø, Oslo, Aarhus samt i Tivoli og i Københavns Lufthavne. Således er der tale om en bemærkelsesværdig genrejsning af det gamle danske møbelhus med rødder helt tilbage til 1925, som i slutningen af det forrige århundrede havde særdeles svært ved at tjene penge. Ifølge Henrik Ypkendanz er det sandsynligt, at Illums Bolighus vil ekspandere yderligere i udlandet i de kommende år.