Gyldent vindue i dansk venturesektor

Den risikovillige kapital i Danmark kommer i stigende grad ud af at arbejde i iværksættermiljøet. Det er positivt, siger venturebranchens organisation, men der er også tale om et »gyldent vindue«.

Direktør for DVCA, (Danish Venture Capital and Private Equity Association), Jannick Nytoft, ser positivt på udviklingen. Arkvifoto: Linda Kastrup. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iværksættermiljøet tørster efter kapitaltilførsler, og heldigvis ser en stigende andel af den risikovillige pengestrøm ud til at slynge sig i den retning.

I hvert fald viser en ny kvartalsrapport fra Vækstfonden og venturebranchens organisation, DVCA, at niveauet af ventureinvesteringer fortsat er stigende. Ifølge den dugfriske kvartalsanalyse foretog de danske venturefonde, der har medvirket i opgørelsen, investeringer for 701 millioner kroner i det første kvartal af 2015. Over de seneste fire kvartaler estimerer DVCA og Vækstfonden, at de danske fonde har investeret i alt 2,7 milliarder kroner.

Dermed fortsætter den taktfaste tendens med stigende aktivitet. Faktisk har investeringerne i første kvartal 2015 været omtrent dobbelt så høj som samme kvartal sidste år. Alt i alt ser DVCAs administrerende direktør, Jannick Nytoft, særdeles positivt på udviklingen. Også fordi opgørelsen viser, at investeringerne i virksomhedernes helt tidlige fase, også kaldet seed-fasen, øges.

»Der er selvfølgelig nogle store handler, som er inde over og påvirker niveauet. Men at der er store handler, er i sig selv et tegn på, at det gennemgående går bedre. Det positive er derudover, at vi ser flere og flere tidlige investeringer,« siger han til Berlingske og tilføjer:

»Risikoappetitten er større. Det er en trend, vi har set gennem de seneste par år. Den øgede risikovillighed og optimisme gør, at man tør satse endnu tidligere, end man har gjort før. Det er et positivt tegn på, at du har et marked, som der er godt gang i.«

Træerne vokser ikke ind i himlen

Jannick Nytoft minder dog om, at træerne ikke vokser ind i himlen af den grund. Der er gang i ventureinvesteringerne, men det skal der også være lige nu qua de forbedrede økonomiske konjunkturer, lav rente og et fremadstormende aktiemarked.

»Vi har lige nu et gyldent vindue, hvor der er åbent for handler. Det er en vigtig del af det samlede billede. Vi har et marked, der buldrer derudad, og vi vil sandsynligvis se det fortsætte i resten af 2015 og noget af 2016. Men på et tidspunkt lukker det,« siger han og tilføjer:

»Vi har kurser, der stiger på alle aktiver, og det er i den risikovillige kapital, man først mærker konsekvensen af den bevægelse –både når det går op, og når det går ned. Den risikovillige kapital var den første, der blev ramt, da krisen satte ind. Men det er også det første sted, hvor vi ser, det tør op.«

At der kan være tale om en bølge, der er ved at toppe, ændrer dog ikke ved, at DVCA-direktøren mener, at opgørelsen tegner et positivt billede af ventureudviklingen i Danmark. Udviklingen er ikke ensbetydende med, at iværksætterne har pengetræer stående i baghaven. Langtfra. Men udviklingen viser alligevel i Jannick Nytofts optik, at hele startup-økosystemet har noget at bygge på. Og det er vigtigt.

Derfor hæfter han sig specielt ved, at et stigende beløb ruller i retning af de virksomheder, der er i seed-fasen. Den udgør på 12-månedersbasis 50 procent af den samlede tilførte kapital mod 43 procent for et år siden. Den indsats kan vise sig at give pote på sigt.

»De tidlige investeringer udgør pipelinen til fremtiden. Det er dem, der senere kan komme til at blive succesfulde vækstvirksomheder. At der bliver satset på et tidligt tidspunkt er et positivt tegn. Risikoen er selvfølgelig høj, men den risiko er investorerne parat til løbe,« siger han og tilføjer:

Stor risiko at investere

»Det er meget risikofyldt at investere tidligt. Ni ud af ti startups går ned eller bliver aldrig til noget stort. Men man skal huske, at den tiende kan blive den nye Skype eller den nye Endomondo.«

Og når det kommer til det tidspunkt, hvor investeringsemnerne har bevist deres overlevelsesevne og bevæger sig ud af venturekikkerten, altså bliver opkøbt, selvbærende eller børsnoterede, så noterer DVCA-direktøren sig også bedring. Mængden af exits er næsten fordoblet målt på 12-månedersbasis. 24 er det ifølge opgørelsen blevet til. Og nogle af dem, eksempelvis salget af løbeapplikationen Endomondo, har beløbsmæssigt været i den tunge klasse.

En af de virksomheder, der i foråret tiltrak sig opmærksomhed på investeringsfronten, var Trustpilot. Den er dog ikke regnet med i opgørelsen fra Vækstfonden og DVCA, da kapitalindsprøjtningen først fandt sted i andet kvartal. Den halve milliard investorkroner, brugeranmeldelsessitet fik i kassen, skal nok sørge for at gøre sit til at trække tallene i positiv retning ved næste temperaturmåling af det danske venturemiljø.