Nyhedsvarsel
Virksomheder

Gyldendals stærke mand stopper efter 18 år

Danmarks største forlag skal have ny topchef. Efter 18 i hjørnekontoret har Stig Andersen valgt at sige stop.

Danmarks største forlag skal have ny topchef. Efter Stig Andersen tirsdag valgte at sige stop.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Gyldendals administrerende direktør, Stig Andersen, ønsker at fratræde sin stilling for at gå på pension.

Det meddeler selskabet tirsdag morgen.

Der er derfor indgået aftale om, at Stig Andersen forlader sin stilling, når en ny administrerende direktør er ansat. Stig Andersen skal ifølge sin kontrakt træde tilbage i efteråret 2018, hvor han fylder 65. Stig Andersen ønsker imidlertid, at processen med at finde hans efterfølger igangsættes allerede nu.

»Stig Andersen indtager en uomgængelig historisk plads i fortællingen om fastholdelsen af Gyldendals position i Danmark som dannelses-institution og udviklingen af forlaget til den forretning, det skal være for at kunne fastholde frihed og publicistisk målsætning,« siger formand for Gyldendal Poul Erik Tøjner i en meddelelse.

Stig Andersen har stået i spidsen for forlaget siden 1999 og har været en af de mest markante skikkelser i forlagsbranchen, der de seneste år har været præget af konsolidering, faldende bogsalg, og en øget digitalisering.

»Stig Andersen har i sin lange periode som direktør samlet en lang række forlag - store som små - i Gyldendal-koncernen og har med sikker sans for kvalitet og med stor samvittighedsfuldhed honoreret den ikke altid nemme udfordring det er både at tjene penge og sikre dansk litteratur, forskning og undervisning en central plads i kulturen. Stig Andersen har skabt rum til, at datterselskaber har kunnet blomstre, samtidig med at han konstant har haft sans for helhedens betydning - Gyldendal,« forklarer Poul Erik Tøjner.

Stig Andersen sætter selv ord på, hvad der er mest interessant ved opgaverne som topchef for Gyldendal.

»Den sværeste, men også den sjoveste, opgave som Gyldendal-direktør er at afbalancere hensynet til mangfoldighed og kvalitet i udgivelserne på den ene side med en rimelig indtjening på den anden,« siger han.

Gyldendal kom ud af 2016 med en omsætning på 833 mio. kr., hvilket var stort set på niveau med omsætningen på 830 mio. kr. i 2015.

Selskabets driftsresultat blev sidste år påvirket af omkostninger i forbindelse med sammenlægningen af Gyldendals forlags- og bogklubsaktiviteter, der bidrog til at trække overskuddet ned. Gyldendals driftsresultat landede i 2016 på 64,3 mio. kr. mod 76,6 mio. kr. i 2015, mens resultatet før skat skrumpede til 63,6 mio. kr. mod 76,6 mio. kr. året før.

Derudover bød 2016 også på opkøbet af forlagene Tiderne Skifter og Nyt Nordisk forlag som led i den konsolidering, der præger branchen i de her år.

På bundlinjen faldt overskuddet i 2016 til 50,3 mio. kr. fra 55,4 mio. kr. i 2015.