Guldkorn i en lukket verden

Analyse

Jens Chr. Hansen, erhvervskommentator. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig burde konklusionerne i tidsskriftet Finans/Invest komme ud til en langt bredere kreds, end det sker i dag. Nok er det ind i mellem nørdet finansielt stof, men det vedrører os alle, din og min økonomiske hverdag. Hvadenten du er bankkunde, realkreditkunde, bankaktionær eller investor. Bundlinjen er, at det handler om penge.

Tidsskriftet Finans/Invest har haft en broget karriere, siden det kom på gaden tilbage i 1972, dengang med et andet navn. På et tidspunkt var det ejet af en vis Klaus ­Riskær Pedersen, dengang han som ung og uforfærdet analytiker gik i kødet på den etablerede finansverden. I dag er Finans/Invest ejet af Finansforeningen, et fagligt forum, som har som målsætning at bygge bro mellem teori og praksis. Normalt lever Finans/Invest et forholdsvis stille liv, men i denne uge bragede tidsskriftets hovednummer så frem på forsiden af Berlingske under overskriften »Bankerne er ikke rustet til ny krise«.

Afsender er lektor på Aarhus Universitet, Johannes Raaballe, og hans pointe er, at de store danske banker ikke er et hak mere modstandskraftige over for en ny finanskrise, end de var op til krisen i 2008. Raaballes konklusioner har vakt opsigt – og vrede. Særligt i bankverdenen. Raaballe er en mand, som den etablerede bankverden ikke kan lide at høre på, fordi han ofte siger dem imod. Berlingske Business har beskrevet Raaballes undersøgelser og reaktionerne på disse torsdag og fredag.

Det særlige ved Finans/Invest er, at det er omgivet af så mange notabiliteter fra finans- og forskerverdenen, at artikler og undersøgelser i tidsskriftet må siges at have fået det blå stempel. Redaktør på tidsskriftet er en anden forsker i økonomi, nemlig professor Ken L. Bechmann fra CBS. Derudover er der en redaktion med yderligere tre professorer og nok så interessant et Advisory Board, altså et rådgivningsudvalg, som dermed også fungerer som ambassadører for Finans/Invest.

I dette udvalg sidder bl.a. Jeppe Christiansen, Maj Invest, Lars Rohde, Danmarks Nationalbank, Ulrik ­Nødgaard, Finansrådet og ATP-chefen Carsten Stendevad samt hertil et redaktionspanel af yderligere nogle håndfulde finans- og forskerfolk. Ikke at alle disse godkender og er enige i konklusionerne i de bragte artikler i Finans/Invest, men i og med at de lægger navn til tidsskriftet, ­lægger de også navn til lødigheden af de artikler, der ­slipper igennem professor og redaktør Ken L. Bechmanns nåleøje.

I det seneste nummer af Finans/Invest er der i øvrigt et tema med tre store artikler om Nykredit og selskabets plan om at gå på børsen for at kunne skaffe sig ny ­kapital. Professorerne Michael Møller og Niels Chr. Nielsen, begge CBS, har en historisk gennemgang af realkreditten generelt og Nykredit i særdeleshed. Og professorerne Peter Ove Christensen og Jesper Rangvid, også begge CBS, reflekterer over »Postyret i Nykredit«. Der er enighed om Nykredits behov for kapitaladgang, men der er også ­kraftig kritik af især Nykredits fejlslagne kommunikation og kritiske spørgsmål til Nykredits model med de såkaldte kundekroner.

Man kan være enig eller uenig i forfatternes konklusioner, men man bliver ganske enkelt klogere af at læse artiklerne, hvis man i Nykredit-debatten gider sætte sig ind i substansen. Som læser kunne man ønske sig nogle klarere og skarpere konklusioner, uden at det behøver at gå ud over seriøsiteten. Finans/Invest behøver ikke leve så stille, som det er tilfældet.

Det er ærgerligt, hvis de mange guldkorn forbliver i en lukket kreds. Formidlingen af stoffet reducerer dog stjernedrysset til fire af slagsen.