Guldfugle flyver B&W til succes

Hvad gør man, når investorer gang på gang springer fra i målet? Anders Heine Jensen fra kraftværksproducenten BWSC gik til DONGs tidligere guldfugle og blev medejer af sine egne kraftværker. Nu er man ved at opføre fire milliarddyre kraftværker i Storbritannien.

Anders Heine Jensen er direktør i Burmeister & Wain Scandinavian Contractor, som har fået succes med at åbne biomassekraftværker i England. ?Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra sit hovedkontor i Allerød havde Anders Heine Jensen udvidet sin salgsafdeling gevaldigt for at sælge sine biomassefyrede kræftværker i Storbritannien, men lige lidt hjalp det. Selv om man var i kontakt med nok så mange investorer, var markedet næsten dødt. Som administrerende direktør i kraftværksproducent Burmeister & Wain Scandinavian Contractors (BWSC) kunne han se, at noget måtte gøres. Finanskrisen havde givet en ordentlig mavepuster til selskabets top- og bundlinje, for investorerne sprang hele tiden fra i sidste øjeblik i takt med, at bankerne vendte tommelfingeren nedad til udlån, der skulle finansiere opførelsen af kraftværker.

»Der blev ikke godkendt projekter, fordi nogle investorer sprang fra i sidste øjeblik. Det så vi igen og igen og igen, så det blev virkelig en nødvendighed at få skabt en ny og mere stabil finansieringsform,« siger Anders Heine Jensen.

Det var i 2010, og BWSC kiggede lukt ned mod noget nær en halvering af toplinjen. I dag kigger Anders Heine Jensen på opførelsen af fire nye biomassekraftværker i Storbritannien til fire milliarder kroner og en rejse, der med hjælp fra Anders Eldrups gamle DONG-guldfugle har gjort BWSC til medejer af sine egenproducerede kraftværker.

Fra bankerpenge til pensionskroner

Briterne har de seneste år sat tryk på deres energiinvesteringer. De har mange kraftværker, som nærmer sig pensionsalderen og kan meget vel opleve en temmelig akut mangel på el, hvis ikke der investeres tungt i disse år. Så det gør man. Havvindmøller, solcelleanlæg, biomassefyrede kraftværker og sågar bølgekraft modtager støttekroner fra statskassen, og for mange investorers vedkommende er det en helt okay forretning at blive en del af energiomstillingen i Storbritannien.

Men investeringerne er store og meget afhængige af god adgang til finansmarkederne. Med den verdensomspændende økonomiske krise oplevede BWSC på egen krop, hvor vigtig den adgang egentlig var.

»Effekterne af finanskrisen var meget tydelige for os. Vi kunne se, hvordan finansiering af de enkelte projekter stoppede, og i 2010 og i 2011 var salget kraftigt nedadgående, og vi solgte alt for lidt,« siger Anders Heine Jensen. »Det var dér, at vi satte os ned og besluttede os for at gøre noget. Og da vi havde lagt en masterplan, var det meget nærliggende at tage kontakt til Jakob.«

Jakob hedder Barüel Poulsen til efternavn, og han blev noget ufrivilligt landskendt som den mest prominente af DONGs såkaldte guldfugle, hvis meget store lønninger var grunden til, at Anders Eldrup blev fyret hos energikæmpen. I dag er han ledende partner hos Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som har gjort det til sit speciale at investere i energiinfrastruktur med pensionkroner – masser af pensionskroner – i ryggen. Og det er også den vej, BWSC er gået:

»Det var virkelig en nødvendighed at få etableret et stabilt finansieringsapparat uden de følsomheder, som vi så, at bankerne havde. Vi satsede mere på pensionskassefinansiering,« forklarer Anders Heine Jensen.

Nu som medejer

I CIP er Christina Grumstrup Sørensen – ligeledes eks. DONG – også partner. Hun forklarer, at BWSC nu er blevet medejere af sine egne projekter foruden stadig at være leverandør og driftsansvarlig for kraftværkerne. Senest har man i november underskrevet en aftale om at opføre et kraftværk til 1,6 milliarder kroner – her leverer PensionDanmark gennem CIP 1,4 milliarder kroner, mens BWSC selv hoster op med de sidste 200 millioner kroner. Et ikke et ubetydeligt beløb for en virksomhed med 1,5 milliarder kroner i omsætning.

»BWSC var ikke vant til, at finansieringspartnerne på den måde sprang fra i sidste øjeblik, men det var noget, man oplevede i de senere år,« siger Christina Grumstrup Sørensen. »Derfor har det været en rigtig god og effektiv model at være færre partnere, der skulle blive enige om parametrene for en konkret investering. Alternativet havde været et konsortium af for eksempel syv banker, der oven i købet havde ry for at springe fra lige inden mål.«

Fra manden med pengene, PensionDanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen, er der udbredt tilfredshed med investeringen i det britiske biomasse joint venture sammen med BWSC, men han understreger meget klart, at man ikke var gået ind i investeringen, hvis ikke BWSC selv havde en andel i projekterne.

»Ja, det er et krav. I den type samarbejde, der strækker sig over flere årtier er det meget vigtigt at etablere en partnerskabsstruktur, for gennem fælles ejerskab har vi en fælles interesse i, at det går godt,« siger Torben Möger Pedersen. »Desuden vidner det om en seriøst dedikation fra BWSCs side, mens det også viser, at vi har tillid til vores partnere.«

Planen om at erstatte bankernes penge med pensionskassernes har indtil videre båret frugt. Toplinjen hos BWSC er næsten tilbage på førkriseniveau og har rettet sig meget i 2013 og 2014. Anders Heine Jensen regner med, at regnskabet for 2015 og 2016 bliver endnu bedre.

»Tendensen går internationalt mod flere decentrale kraftværker, og det er dér, vores kompetence ligger. Derfor forventer vi også mere vækst, og at nye markeder åbner sig for os.«