Gulddrenge skal genrejse Danica

Danicas afkast har i årevis ligget bagerst i feltet blandt pensionsselskaberne. Nu skal det være slut, og en ny duo på ledelsesgangen skal sørge for det.

Finansdirektør Jacob Aarup-Andersen (tv.) og investeringsdirektør Anders Svennesen, der begge står i spidsen for Danicas nye investeringsstrategi. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter årevis som klassens svækling på afkast har Danica Pension fået nok. Landets næststørste pensionsselskab vil have et afkast, der svarer til størrelsen, og selskabet har som målsætning hvert år mindst at skabe landets næstbedste afkast til kunder med de nye pensionstyper, der hedder markedsrenter.

Det er den type pensioner, hvor kunden selv tager hele risikoen, men til gengæld også får hele afkastet. Midlet til at blive en af de førende på afkastet er en duo af de skarpeste investeringsfolk, der kan købes for penge.

I spidsen står selskabets nye finansdirektør Jacob Aarup-Andersen, der blev ansat sidste sommer. I december fik han selskab af Anders Svennesen fra ATP som ny investeringsdirektør, og de to udgør nu det team, som står i spidsen for at få vendt udviklingen for Danica, når det gælder om at levere ordentlige afkast.

»Vi kommer ikke til at være popsmarte og sige: »Vi er nummer ét på afkast i løbet af første kvartal i år.« Det er en stor supertanker, vi skal have vendt rundt. Målsætningen for 2015 er, at vi skal se en væsentlig forbedring. På længere sigt er målet, at vi skal være i top to i alle klasserne, når det gælder markedsrenteprodukterne,« siger Jacob Aarup-Andersen i et dobbeltinterview med Berlingske Business.

Dermed understreger han, at det ikke bare er noget, der kommer til at ske hen over natten. Især fordi Danica skal have flyttet rundt på store dele af selskabets formue på over 350 milliarder kroner. Men det skyldes også, at de to nye direktører er ved at bygge hele Danicas investeringsafdeling om. I løbet af efteråret har Danica været gennem en større proces, hvor stort set samtlige kroge af selskabets organisation er blevet endevendt. Og resultatet er godt en håndfuld nye medarbejdere i den centrale investeringsafdeling samt en helt ny sammensmeltning af både investeringsområder og medarbejdere.

»Når jeg begynder i et job som dette, vil den klassiske fejl være at sige, at »vi har haft et par år, hvor vi har klaret os dårligere end konkurrenterne, så justerer vi lidt på vores investeringer og kører videre«. Men vi skal ikke se så meget på de historiske afkast, og det er ikke nok bare at lave nogle korrektioner rent investeringsmæssigt. For os handler det om at lave en gennemgribende analyse af vores processer, strukturer og allokeringsstrategi. Men også om vi har de rigtige personer,« siger Jacob Aarup-Andersen, der sammen med Anders Svennesen anses for at være to af gulddrengene i den danske pensionsbranche.

Jacob Aarup-Andersen vakte med sin baggrund i den internationale investeringsbank Goldman Sachs opsigt, da han valgte at vende hjem fra London, og Anders Svennesen har gennem en årrække i ATP imponeret pensionsbranchen med en prisvindende forvaltningsstrategi.

Danica fortsætter sit tætte samarbejde med ligeledes Danske Bank-ejede Danske Capital. Men Danica understreger, at selskabet fremover generelt vil følge sine forvaltere tættere, ligesom der ved dårlige resultater vil være en hurtigere konsekvens end hidtil.

Danicas nye strategi kan derudover beskrives som gående på tre ben: For det første skal Danica være skarpe til at finde den overordnede og strategiske fordeling af investeringer. Dernæst skal Danica være mere rap på fødderne til at flytte sig efter den investering, der til hver en tid giver den bedste betaling for at påtage sig den risiko, som en investering er.

»Betalingen for at tage risiko ændrer sig mellem regioner og aktivklasser, og det er her, den aktive allokering kommer ind. Vi kan for eksempel se i den seneste tid, hvordan centralbanker virkelig trykker penge på skift i de forskellige regioner. Det giver nogle muligheder for, at aktivklasser kan være dyrt eller billigt prissat i forhold til pengepolitikken. Vi har nu processer, så vi tænker tankerne, før markedet begynder at reagere,« forklarer Anders Svennesen, der fremhæver, at man med den nuværende lave rente og en portefølje med lige dele aktier og obligationer kan forvente at få et gennemsnitligt afkast på omkring fire pct. om året.

»Det er utroligt vigtigt for os, at vi kan få det væsentligt højere op. Og væsentligt højere op er et afkast på 5,5 til 6 procent,« siger Anders Svennesen.

Han vurderer, at 70 til 75 procent af et mer­afkast stammer fra de langsigtede, strategiske beslutninger, mens resten afhænger af at finde de rigtige steder at investere og høste de højeste præmier for at tage en risiko.

Som det tredje og sidste ben vil Danica fremover gå mere ind i direkte investeringer i virksomheder og være i stand til at vurdere risikoen ved det på linje med andre investeringer på tværs af de forskellige typer.

Et af de vigtigste elementer i Danicas nye strategi er at lave en gennemgribende og systematisk sammenligning af forskellige investeringer på tværs af aktivklasserne.

Det handler blandt andet om at kunne sammenligne risiko og afkast ved eksempelvis en investering i en virksomhedsobligation i USA med en aktie her i landet. En øvelse, der hidtil primært har været manuel. Men nu er der efterhånden udviklet IT-systemer, så den type analyse kan foretages i selv så stor en portefølje som Danicas.

Generelt vil Danica øge sine investeringer i alternative aktiver. Inklusive investeringer har Danica i øjeblikket 40 milliarder kroner sat i alternative investeringer. Den pengekasse vil blive øget over de kommende år.

»Vi har brugt meget tid på at finde ud af, hvordan vi kan komme ind og arbejde mere med direkte investeringer i virksomhederne. Der er tale om direkte lån og ansvarlig kapital. Det er en naturlig konsekvens af det mantra, vi har. Vi skal forlange et merafkast af alle de penge, vi investerer. Vi har 350 milliarder kroner i Danica. Det er unik kapital, fordi varigheden af dem kan være op til 50 år. Det gælder for dem, som i dag betaler ind til pension, når de er i 20erne,« siger Jacob Aarup-Andersen, der understreger, at Danica ikke skal få de gode ekstra afkast ved at investere i eksempelvis Siemens-aktien. For det kan alle finde ud af.

»Vi skal skabe afkast dér, hvor vi har en komparativ fordel. Der er en helt anden kompleksibilitet ved de alternative investeringer. De har den fordel, at det er en aktivklasse, der ikke har de samme bobletendenser, som der er i de likvide markeder. Vi nærmer os bobler på de likvide markeder. De alternative investeringer er karakteriseret ved, at man ikke bare kan trække pengene ud,« siger Jacob Aarup-Andersen og fremhæver, at Danica i løbet af de næste par år investerer op til 15 milliarder kroner direkte i erhvervslivet.

»Det vil i højere grad ske via lån end egenkapital. Vi kan på den måde få et afkast, der er omkring fem pct. højere end på de likvide markeder. Når vi ser på dansk erhvervsliv, er det ikke på de traditionelle banklån, der er problemer. Der mangler en kilde til den ansvarlige og risikovillige kapital. Pensionsfondene er en naturlig aftager af denne type kapital,« siger Jacob Aarup-Andersen.