Grundfos skærer til - sælger mindre tysk datterselskab fra

Grundfos har solgt sit tyske datterselskab Hilge, der fremstiller hygiejniske pumper til medicinal- og fødevareindustrien. Det sker som en konsekvens af selskabets fornyede fokus på kerneforretningen.

Foto: Henning Bagger

Grundfos’ forsøg på at ekspandere inden for hygiejniske pumper til medicinal- og fødevareindustrien er slut.

Tirsdag meddelte selskabet, at det har solgt det tyske datterselskab, Hilge, til den tyske industrikoncern GEA. Salgsprisen er ikke oplyst.

Salget, som afventer godkendelse af konkurrencemyndighederne, betyder, at Grundfos vinker farvel til omkring 150 medarbejdere i det tyske selskab.

Frasalget sker som et led i den strategi, som Grundfos nye ledelse med koncernchef Mads Nipper i spidsen lancerede sidste efterår. En del af strategien går ud på at fokusere på kerneforretningen, som er defineret som otte pumpetyper, som er kritiske for Grundfos’ fremtidige succes. Det drejer sig blandt andet om cirkulationspumper, store pumper til industrien og pumper til spildevandforarbejning.

Pumper, primært i rustfrit stål, der lever op til medicinal- og fødevareindustriens høje hygiejnekrav er ikke blandt de otte pumpetyper.

Hilge blev en del af Grundfos i 2004, da Bjerringbro-virksomheden overtog 94 pct. af aktierne i det den gang familieejede tyske selskab.

Den gang var ambitionen at udvide sortimentet, så Grundfos kunne levere totalløsninger til fødevareindustrien og medicinalbranchen. Dengang omsatte Hilge for cirka 220 mio. kr., og Grundfos’ mål var dengang at fordoble omsætningen i løbet af få år.

Det er dog ikke lykkedes. 11 år senere ligger Hilges omsatte sidste år for 260 mio. kr.

»GEA er et stærkt strategisk match for Hilge og stærke synergier kan forventes på grund af GEAs fokus på forarbejdningsindustrien, herunder føde- og drikkevarer. Alle vinder. GEA udvider sit fokusområder, Grundfos kan koncentrere sig om sin kerneforretning og Hilge bliver en del af en organisation, hvor selskabet vil spille en stærkt strategisk rolle,« udtaler Lars Aagaard, Grundfos’ koncerndirektør med ansvar for forretningsudvikling, i en pressemeddelelse.

GEA, der er børsnoteret i Tyskland og som omsatte for knap 34 mio. kr. i 2014, har 18.000 ansatte. Selskabet har fokus på procesteknologi og komponenter til en bred vifte af forarbejdningsindustrier, men henter 70 pct. af sin omsætning i fødevareindustrien.

»Med overtagelsen af Hilge, fortsætter vi gennemførelsen af vores opkøbsstrategi om at udfylde teknologiske huller gennem opkøb af specialvirksomheder, der kan komplementere vores portefølje,« siger GEAs adm. direktør Jürg Oleas, i pressemeddelelsen.