Grundfos’ præsident-ordre til Kina lagt i mølposen

Grundfos indgik en samarbejdsaftale om et solcellelaboratorium under den tidligere kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i Danmark. Men nu er solcellemarkedet kollapset, og projektet er skrinlagt.

Kinas handelsminister Chen Deming, (nummer to fra venstre) vicepremierminister Wang Qishan i selskab med kronprins Frederik, Margrethe Vestager(R) og Pia Olsen Dyhr(SF) i Moltkes Palæ ved åbningen af den dansk-kinesiske erhvervskonference i juni sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en eskorte af to danske F16-fly landede den kinesiske præsident, Hu Jintao, i Kastrup. Virksomheder, politikere og medier stod på ryggen af hinanden for at komme tæt på det kinesiske vækstmarked manifesteret i denne ordknappe mand.

For Kina er lig med muligheder for danske virksomheder, og under Hu Jintaos visit blev der smedet politiske bånd og underskrevet virksomhedskontrakter.

I dag hedder den kinesiske præsident Xi Jinping, og det står klart, at ikke alle de store aftaler indgået sidste sommer vil føre til den forventede profit for danske virksomheder.

Pumpevirksomheden Grundfos underskrev en samarbejdsaftale med det kinesiske selskab Himin Solar Corporation, som på det tidspunkt var verdens største producent af solvarmeteknologi. Men siden er det kine-siske solcellemarked kollapset, og Grundfos’ præsidentordre er sat på standby.

»Den kinesiske solcellebranche har det ikke supergodt, og Himin har det svært med sit traditionelle koncept. Derfor går det endnu værre med at lancere et nyt koncept. Resultatet er derfor blevet, at vi stadig har selve udviklingsdelen med Himin, men det kommercielle samarbejde er sat på vågeblus,« siger Humphrey Lau, administrerende direktør i Grundfos Kina.

Kontrakten, som Grundfos og Himin underskrev i Hu Jintaos nærvær, indebar, at de to selskaber i fællesskab skulle drive et sollaboratorium. Samtidig skulle Grundfos levere en såkaldt »solar station« til Himin Solar Corporation.

»Stationen« er en boks med en energieffektiv pumpe, som er forbundet til solceller på for eksempel et hustag, og kombinationen medfører, at man kan udnytte solenergien til varme i huset. Men nu har det altså lange udsigter, hvis produktet nogensinde kommer på markedet.

Kina-kontrakter giver profit

Andre danske selskaber har haft mere held med deres præsidentkontrakter.

Novozymes bekræftede en aftale med det kinesiske selskab Shengquan, hvor kineserne skulle investere 100 millioner dollar i en ethanolfabrik, som Novozymes skulle levere enzymer til.

I dag er produktionen i gang og bliver løbende opjusteret, lyder meldingen fra Novozymes. Også mejerigruppen Arla er kommet godt i gang på det kinesiske marked efter sin aftale med det kinesiske selskab Mengniu Dairy Company. Mengniu – hvis brand blev hårdt belastet af en mælkeskandale i 2008 – skal lancere Arlas produkter i Kina, og det »skrider frem efter planen«, forklarer Arlas pressechef Theis Brøgger.

»Men over det næste år skal vi vise, at Arla-produkterne for alvor kan slå igennem på det kinesiske marked,« siger han.

Endelig øjner termostatkæmpen Danfoss et større gennembrud på det kinesiske marked efter sin aftale om at levere fjernvarme til millionbyen Anshan. Aftalen var undervejs, men blev bekræftet i Hu Jintaos nærvær, og i dag har Danfoss udsigt til at tjene milliarder på energirenovering af flere kinesiske byer.

Solcellemarkedet bløder

Tilbage hos Grundfos er der mindre lyse udsigter for præsidentkontrakten med Himin.

Det kinesiske solcellemarked blev pustet op til et kunstigt højt niveau af omfattende statsstøtte, men i dag er det brudt sammen, da panelpriserne faldt drastisk, og efterspørgslen ikke kunne følge med. Således gik den store panelproducent Suntech konkurs i marts i år, og en række mindre selskaber har ligeledes måttet dreje nøglen om.

Grundfos’ kinesiske direktør, Humphrey Lau, tror dog fortsat på, at selskabets »solar station« kan slå igennem på det kinesiske marked.

»Vi har testet produktet i vores laboratorium, og Himin har testet det hos flere kunder. Og det fungerer rigtig godt. Spørgsmålet er så, om solcellemarkedet kommer tilbage. Det tror jeg, at det gør, men det bliver måske bare ikke lige i år eller næste år,« siger han.Hvor meget har I investeret i samarbejdet med Himin Solar Corporation?

»Det kan jeg ikke fortælle. Men det er ikke et voldsomt stort beløb,« siger Humphrey Lau.