Grundfos kræver millionbeløb fra politiet

Grundfos mener, at Bagmandspolitiet har konfiskeret flere millioner for meget i den såkaldte Olie for mad-sag om ulovlig samhandel med Saddam Husseins Irak i 1990'erne.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grundfos kræver millioner tilbage fra Bagmandspolitiet, officielt Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, i den såkaldte Olie for mad-sag. Her har politiet i alt konfiskeret 66 millioner kr. fra 13 danske virksomheder, herunder Grundfos, der indgik forlig i 2009.

En dom fra Højesteret, der blev afsagt for to uger siden, sår imidlertid tvivl om størrelsen af det beløb, Bagmandspolitiet havde ret til at konfiskere. I Bukkehavesagen fastslog dommeren, at der kun måtte konfiskeres 10 millioner kr. i modsætning til de 30 millioner kr. som Bagmandspolitiet krævede.
Det får Grundfos-ledelsen med adm. direktør Carsten Bjerg i spidsen til at vejre morgenluft, skriver Børsen."Efter at vores jurister har gransket sagen afgørelsen i Højesteret i Bukkehave-sagen, forventer vi, at statsadvokaten nu af egen drift tager affære og genåbner de indgåede forlig omkring tilbagebetaling til staten. Grundfos forventer med andre ord at få pengene tilbage," siger Frank B. Winther, kommunikationschef i Grundfos.

Han vil ikke fortælle, hvad Grundfos vil foretage sig, hvis ikke politiet selv tager sagen op herunder om forliget kan ende med at blive åbnet op ved domstolene.

"I så fald må vi se på sagen igen," siger han.
Olie for mad-sagerne bunder i den embargo, som FN i 1990 indførte mod Irak og den daværende præsident Saddam Hussein, og som gav lov til at købe blandt andet mad og medicin for indtægterne ved salg af olie. Handlerne krævede dog FN-godkendelse, og det blev senere afsløret, at mere end 2000 virksomheder ulovligt havde kanaliseret penge tilbage til irakerne.

Virksomhederne overfakturerede irakerne med 10 procent af samhandelssummen for at få ordrerne. Det fulde beløb blev frigivet fra en konto hos FN, hvorefter virksomhederne overførte de 10 procent til det irakiske styre i strid med FN-sanktionerne.

Ifølge FN udgjorde samhandlen mellem Grundfos og irakerne mere end 100 millioner kroner i perioden.