Grundfos kan spinde guld på nye EU-krav

Nye skrappe regler for energiforbruget i cirkulationspumper er en kæmpe gevinst for Grundfos, og kan potentielt syvdoble koncernens salg på området. Også klimaet står til at vinde fordele takke være EU-Kommissionens beslutning om nye fælles EU-krav.

Med EU-Kommisionen nye energikrav til separate cirkulationspumper, forventer Grundfos at kunne seks- eller syvdoble produktionen på det område. Fold sammen
Læs mere
Foto: Grundfos
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dystre miner hos Grundfos oven på et elendigt årsresultat er nu afløst af jublen over nye skrappe regler for energieffektiviteten i cirkulationspumper.

Reglerne, der i fredags blev vedtaget i EU, stiller krav om, at separate cirkulationspumper i EU i fremtiden skal leve op til kriterierne for energiklasse A – den mindst energikrævende kategori.

Det er en kategori af pumper, som danske Grundfos er verdensledende i. Og koncernen forventer da også, at de nye regler vil give et kæmpe salgsboost for især Grundfos, men også for andre energieffektive europæiske pumpefabrikanter. En fremgang der vil ske på bekostning af billige og mere energislugende kinesiske pumper:

»Det her er en kæmpe optur for Grundfos. Det er ikke bare et lys for enden af den tunnel, som den økonomiske krise udgør. Det er en kæmpe lampe, der lyser op,« siger Kim Nøhr Skibsted, koncernkommunikationsdirektør i Grundfos.

Gigantisk besparelse
Det er dog ikke kun Grundfos, der er stærkt begejstrede over de nye krav til cirkulationspumper

»Med de nye regler udnytter vi energien bedst muligt ved at fjerne ineffektive og strømslugende pumper fra markedet. Det er et klart plus for både klimaet og for borgernes el-regning,« siger Connie Hedegaard, klima- og energiminster (K).

Hun oplyser, at de nye regler vil blive indført i to omgange. Første stadie sker i 2013, hvor grænseværdien for cirkulationspumper bliver strammet til den nuværende A-værdi, og andet stadie bliver indført i 2015, hvor grænseværdien bliver sænket med yderligere cirka 30 procent.

Energiforbedringen er da også til at tage og føle på. Alene for Danmark svarer energibesparelsen fra de nye regler til det samlede årlige elforbrug hos 66.000 parcelhuse. Og på et samlet europæisk plan er energigevinsten enorm.

Kommissionen har beregnet den forventede samlede elbesparelse for EU til at være på 23 TWh i 2020. Det svarer til Irlands årlige elforbrug og til 11 millioner ton CO2 – eller næsten lige så meget som Danmarks samlede årlige forbrug.

»Det er en klar fordel, at EU laver regler på området i stedet for, at hvert enkelt land skal opfinde sin egen regulering. Det gør det også billigere for producenterne at leve op til kravene og dermed i sidste ende også billigere for borgerne,« siger Connie Hedegaard.

Markedet mangedobles
De energibesparende pumper har indtil videre kun udgjort et begrænset marked i Europa – syv procent af det samlede salg – og har derfor langt fra været nogen guldgrube for Grundfos.

At A-mærkede pumper med de nye regler skal udgøre 100 procent af det europæiske cirkulationspumpe-salg fra 2013 mangedobler altså markedet for den danske pumpekoncern:

»Vi kan meget hurtigt skrue op for masseproduktionen af pumper med A-mærket, og dermed leve op til den øgede efterspørgsel. Det er for tidligt at sige, hvor meget det her præcist vil betyde for vores omsætning. Men det har potentiale til at seks- eller syvdoble produktionen af A-mærkede pumper. Dermed er de nye regler et afgørende gennembrug for Grundfos’ planer og visioner,« siger Kim Nøhr Skibsted.

Grundfos understreger da også, at de har indgået i et tæt samarbejde med de danske myndigheder for at påvirke EU’s beslutning:

»Det her er et fremragende eksempel på, hvor langt man kan nå, når politikerne tager klimaudfordringerne på sig og går sammen med industrien og NGO’erne for at finde tekniske løsninger på de problemer, vi står over for,« siger Kim Nøhr Skibsted.


Fik du læst:

Farvel til bilindustrien – farvel til tre millioner job

Ups…årets største underskud i dansk erhvervsliv

Kongelig guldleverandør må lukke