Grundfos-ejer om vækstpakke: Håber på flere fondsejede virksomheder

Vækstpakken gør det billigere at overdrage virksomheder til erhvervsdrivende fonde. Det er noget familieoverhovedet i Grundfos Niels Due Jensen har efterlyst længe. Han mener, at lempeligere regler er helt afgørende for at sikre danske virksomheder på danske hænder fremover.

Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom politikere, eksperter og erhvervsfolk fra ind- og udland benytter enhver lejlighed til at besynge den danske model med store, succesfulde virksomheder, der er ejet af erhvervsdrivende fonde, er ingen betydende danske virksomheder blevet overdraget til fondseje de sidste godt 15 år.

Det skyldes ugunstige skatteregler, som blev indført fra 1. januar 1999, og som betyder, at en virksomhedsejer, der vil overdrage hele eller dele af aktierne i sit selskab til en erhvervsdrivende fond skal betale aktieavancebeskatning på 42 pct. Det betyder, at virksomheden risikerer at blive drænet for likvider i forbindelse med overdragelsen.

Men det bliver der nu lavet om på. Allerede i 2013 aftalte et flertal i Folketinget at reglerne for at overdrage virksomheder til erhvervsdrivende fonde skulle lempes med virkning fra 2016. Efter et længere tovtrækkeri og udvalgsarbejde er regeringen nu klar med en model, som betyder at den effektive skatteprocent sættes ned til 15-20 pct. afhængig af om det er ejeren af virksomheden eller fonden, der betaler skatte. Samtidig får man mulighed for at udskyde betalingen af overdragelsesafgiften i 15 år.

De nye regler, der efter planen skal træde i kraft 1. januar 2016, vil kunne få betydning for mindre såvel som større virksomheder, der står over for generationsskifte, som f.eks. Jysk, hvor ejer Lars Larsen i øjeblikket slås med at finde en model for at overdrage sit butiksimperium til børn og børnebørn. Men også en virksomhed som Lego, der i dag er delvist fondsejet, men hvor familien Kirk Kristiansen fortsat selv ejer en stor del af aktierne, vil kunne få gavn af modellen.

Èn af fortalerne for bedre vilkår for fondsejede virksomheder er Niels Due Jensen, der er formand for Poul Due Jensens Fond. Fonden, der blev etableret for 40 år siden af Niels Due Jensens far for at sikre Grundfos’ fortsatte beståen, ejer 88 pct. virksomheden, mens Due Jensen og hans to søstre sammen med Grundfos’ medarbejdere ejer de resterende 12 pct..

Niels Due Jensen er ikke i tvivl om, at de lempede regler vil føre til flere fondsejede virksomheder i Danmark. Og det er ikke kun til gavn for virksomhederne, men også for Danmark, mener han.

”Fondseje er en vældig fordel for store danske virksomheder. Det kan vi se i Grundfos, som har været fondsejet i 40 år. Vi er i dag en gældfri og solid virksomhed. Betydningen af fondsejede danske virksomheder er enorm betydning for Danmark i dag. Se bare på Novo Nordisk, Mærsk og Carlsberg. Derfor er det vigtigt, at man finder en løsning, så det igen bliver attraktivt at overdrage virksomheder til erhvervsdrivende fonde,” siger Niels Due Jensen.

”En fond sikrer dansk ejerskab, og er dermed også alt andet lige med til at sikre danske arbejdspladser. Det er noget, den danske stat og Danmark må være interesseret i. Det er en kæmpe mulighed. For få år siden så vi f.eks. Danisco bliver solgt til et amerikansk selskab og forsvinde som dug for solen. Ingen husker rigtig Danisco i dag,” siger Niels Due Jensen, der mener, at reglerne omkring erhvervsdrivende fonde i dag er ved at være skruet sammen, så det ikke længere er muligt at misbruge fondene.

”Den nye fondslov (som trådte i kraft 1. januar i år, red.) strammer jo vældig op på en fondsbestyrelses muligheder med krav om ansvarlig forvaltning. Så det bliver ikke sådan noget med en tantebestyrelse, hvor man kan sidde og dele ud til alt og alle,” siger Niels Due Jensen.

Siden 1. januar 1999 er der ifølge Berlinske Researchs opgørelse etableret 485 erhvervsdrivende fonde. Ingen er etableret med det formål at overtage en større dansk virksomhed, derimod er en stor del af fondene etableret for at drive sportshaller og kulturaktiviteter eller sparekasser.