Groggy isenkræmmere samler kræfter

Der er indkaldt til to bestyrelsesmøder - onsdag og fredag - hos de to selskaber bag de 130 isenkræmmer-butikker, der tirsdag eftermiddag fik en lang næse af kapitalfonden Altor. De skal finde ud af, hvad der nu skal ske.

”Virksomheden ligger jo ikke i grus. Vi har 300 medlemmer i alt, og alle vores funktioner kører jo. Så det er jo ikke problemet. Nu vil vi forsøge på en anden måde at få nogle af de upsides transaktionen havde givet os. Vi fik meddelelsen kl. 14 i går, hvor vi skulle have skrevet under kl. 15. Vi har holdt et kort bestyrelsesmøde hos os og holder et nyt på fredag, mens bestyrelsen bag Inspiration mødes senere i dag”.

Sådan lyder det fra Jørgen Andsbjerg, adm. direktør i Dias Danmark, kædekontoret bag Kop&Kande, Din Aktive isenkræmmer og De Frie Isenkræmmere.

Han vil på nuværende tidspunkt ikke melde nærmere ud om, hvad der kommer til at ske fremadrettet – fordi han simpelthen ikke ved det.

”Det her er jo en situation, hvor man må sætte sig ned og sige: ”hvad gør vi så nu”? Der jo ikke ændret noget i vores strategi bortset fra at køber er gået,” siger han til Business.dk.

Har Jeres oplevelse med Altor gjort, at I er skeptiske over for at sælge til en kapitalfond, eller mener du, at det der er sket, er en isoleret Altor-ting og ikke gældende for kapitalfondene?

”Det ved jeg ikke. Vi har bedt Altor om et skriftligt svar for at få det helt på det rene, hvorfor de trækker sig fra handlen. Det er jo et helt års proces, der falder til jorden, hvor vi har lavet 150 handler med 30 butikker, kædecentre og bagvedliggende holding-selskaber. Der kunne man jo – undervejs i processen – have sagt, at det her det tror vi ikke på. Vi bliver endda inviteret til underskriftsmøde kl. 15.00. Så vi er noget overraskede over det, der er sket,” siger Jørgen Andsbjerg.

Det er så FIH, der ændrer deres betingelser for at finansiere handlen. Har du indtryk af, om det bare er FIH, der stiller større krav til kapitalfondene – eller om det er hele den finansielle sektor der holder igen?

”Det har jeg ingen præcise vurderinger af. Kapitalfondene får måske ikke længere de samme store afkast, og så er alle vel mere påpasselige, men vores business-case er eklatant opnåelig og vi har en meget rentabel og indtjenende forretningsplan. Så er det klart, at i det lys undrer det os, at man ikke vil byde ind på det. Og nu har vi selvfølgelig svært ved at forstå, at FIH, som har givet Altor et tilbud fra starten af denne proces, pludselig står af. Det vil vi godt vide lidt mere om,” siger Jørgen Andsbjerg til Business.dk.