Grønttorvet klar med de første milliardbyggerier

Forvandlingen af Grønttorvet til Ny Valby-bydelen bliver nu for alvor sat i gang med en håndfuld projekter til en milliard kroner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med boligbyggeri for rundt regnet én milliard kroner får Grønttorvet sat skub på den byudvikling, som de næste otte-ti år skal forvandle de store arealer i Københavns udkant til bydelen Ny Valby med op imod 2.500 rækkehuse, familielejligheder og ungdomsboliger. Fem projekter er på plads et lille halvt år før, at grønthandlere og frugtgrossister forlader arealerne på størrelse med 20 fodbold-­ baner til fordel for nybyggede haller og terminaler i Høje-Taastrup.

Tilsammen omfatter projekterne lidt over 400 boliger og godt 15 procent af de samlede planer for Ny Valby, der ligger i Valby Syd, et af Københavns særlige udviklingsområder, med ringbane og S-tog samt snart regionaltog og metro i nærheden.

Private udviklere står bag de to største projekter på det område, som har huset engroshandel med frugt og grønt siden 1958.

FB Gruppen, med mange hundrede boliger i hovedstaden bag sig, finpudser en aftale om at bygge 16.000 kvadratmeter fordelt på cirka 60 rækkehuse og 80 familielejligheder med en anslået projektsum i størrelsesordenen 400 millioner kroner.

»Vi har ikke sat underskrift på endnu, men det regner jeg bestemt med, at vi gør inden for et par uger. Vi tror på området,« siger Hans-Bo Hyldig, partner i FB Gruppen med kontor i Sydhavnen.

Lidt syd for FB Gruppens kommende byggefelt vil Calum, med base i Aalborg, opføre omkring 100 familielejligheder fordelt på 9.000 kvadratmeter. Her er projektsummen formentlig i nabolaget af en kvart milliard kroner, og målet er at sælge boligerne til en investor, måske en af de murstenssultne pensionskasser.

»Vi har haft kig på Grønttorvet, siden vi hørte, at det skulle byudvikles, og vi har bestemt kig på mere,« siger direktør Jakob Axel Nielsen.

Også to almene boligselskaber er aktive i Ny Valby. Lejerbo »tyvstartede« på en grund, hvor håndværkerne er så langt, at beboerne kan rykke ind i 43 familielejligheder til efteråret. Lejlighederne bliver »energi 0«-boliger, og ifølge byggechef Mia Manghezi er projektsummen omkring 100 millioner kroner.

KAB står for to byggerier, dels 50 lejligheder med familieboliger på tre eller fire værelser, dels 70 rækkehuse, som bliver opført med færdigproducerede elementer. Det holder ifølge byggechef Michael Nielsen-Elgaard kvadratmeterprisen nede.

Grøn boligby kickstartes

De to byggerier ventes at stå færdige i slutningen af 2017, og byggechefen anslår den samlede projektsum til godt og vel en kvart milliard kroner. I Ny Valby, der også er navnet på gartnernes udviklingsselskab, jubler administrerende direktør Brian Abildgaard:

»Med aftalerne kickstarter vi udviklingen af en grøn boligby og bypark midt i København med plads til alle. Vi oplever stor interesse for projektet med at forvandle den gamle grønttorvsgrund til en ny, grøn bydel,« siger Abildgaard.

Med »plads til alle« sigter han til, at Ny Valby prismæssigt placerer sig et niveau eller to under eksempelvis Nordhavn, Carlsberg-byen og nogle af Østamager-byggerierne med sundudsigt. Dermed er »konkurrenterne« i højere grad Ørestad, Irmabyen i Rødovre og naboarealer i Valby Syd som de gradvise udstykninger fra den kæmpestore FLSmidth-maskinfabrik.

Gartnerne flytter til efteråret

Gartnerne og de andre andelshavere i Grønttorvet og Ny Valby flytter sidst på året til Høje-Taastrup, og deres første prioritet er stadig at sælge al jord og byggeret i ét eller i hvert fald få hug, selv om enkelte bidder er solgt fra.

»Der er én stor, sammenhængende klump på 180.000 kvadratmeter byggeret (ud af 240.000, red.), og formentlig omkring sommerferien tager vi en strategisk beslutning om, hvorvidt vi fortsat går efter ét salg eller deler det op. Vi får mange henvendelser om projekter på 20.000, 30.000 eller 40.000 kvadratmeter,« siger Abildgaard.

Den svenske ejendomsrådgiver Leimdörfer bistår Ny Valby, som sideløbende selv udvikler mindre delarealer. Et aktuelt projekt handler om butikker ved indgangen til området fra den store Gammel Køge Landevej.

Brian Abildgaard fortæller også om »flere interessante henvendelser« om kontorer, så den samlede erhvervsandel kan måske ende tættere på 25 procent end de ti procent, som var udgangspunktet sidste år i lyset af den store tilflytning til København og de ret mange tomme kontorer i hovedstaden.

I øjeblikket er lokalplanen i høring, og den endelige plan – med ret til at bygge – ventes at ligge klar til efteråret.