Grønttorvet flytter til februar

Gartnere og blomstergrossister rykker til Høje-Taastrup et par måneder forsinket, men 90 procent er udlejet trods en større udvidelse.

Sådan kommer det nye Grønttorv i Høje-Taastrup til at se ud. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

22. februar er officiel åbningsdag for Copenhagen Markets, det nye navn for Grønttorvet, som efter 57 år i Valby flytter en snes kilometer vestpå til Høje-Taastrup Transport Center. Flytningen skulle ellers have foregået i år inden juletravlheden, men teknik har udløst en forsinkelse.

»Vi fik mulighed for at indlægge fjernkøling, som er meget billigere end traditionel køling, men det lokale forsyningsselskab skulle bruge tid til at koble os på,« siger direktør Brian Abildgaard.

De første planer omfattede 55.000 kvadratmeter byggeri til cirka 450 millioner kroner, men stor interesse betød, at en planlagt etape 2 på yderligere 12.000 kvadratmeter og en pris på 100 millioner også blev sat i gang.

For et lille år siden var 99 procent af etape 1 udlejet, og udlejningen var samlet på cirka 82 procent for begge etaper. Den andel er siden vokset til omkring 90.

Der er byggemulighed for en etape 3 med yderligere 30.000 kvadratmeter på grunden, som er på hele 220.000 kvadratmeter. Det svarer til godt 30 fodboldbaner.

Ejet af pensionskasser

Formålet med flytningen fra Valby er dobbelt: Dels vil gartnere og andre andelshavere i Grønttorvet indkassere den værdiforøgelse, som er skabt i takt med, at byen er vokset omkring de nuværende arealer, der kan byudvikles. Dels bliver den nye markedsplads optimalt og moderne indrettet og ligger tæt på motorvejsnettet, og det kan medvirke til at skabe en større handelsplads end i Valby.

De handlende bliver lejere og behøver ikke længere at binde kapital som andelshavere. Copenhagen Markets er solgt til en ejendomsfond, som er administreret af den tværnordiske ejendomsinvestor Nordic Real Estate Partners (NREP) og har flere pensionsselskaber som investorer.

Et tidligere forsøg på udflytning og byudvikling i Valby var nået langt, men strandede under finanskrisen.

NREP håber, at handlen med frugt og grønt kan udvides med catering, altså mad og tilbehør til kantiner og restauranter, og senere også med madvarer som kød og fisk.

Blandt de kommende lejere – med 3.000 kvadratmeter, svarende til et Føtex-supermarked – er Living Mart Cph, som skal sælge kurve, duge, krukker og andet tilbehør til blomsterhandlere, både fra butikken og via nettet. Forretningen blev søsat af Grønttorvet, men blev i februar i år solgt til forretnings- og detailhandelsmanden Brian Mollerup, som nok er mest kendt for tiden som manden bag håndboldholdet Slagelse Dream Team.

Her er Grønttorvets totalforvandling: