Grønt lys til vandfly mellem Aarhus og København

De sidste tilladelser til en alternativ flyrute mellem Aarhus og København er på plads. Allerede næste år vil passagerer kunne tage et vandfly mellem landets to største byer, hvis manden bag konceptet finder finansieringen.

Det er nogenlunde sådan udsigten bliver for passagerne på de kommende vandflyvere, når de er landet ved Aarhus havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er bøvlet at rejse mellem Aarhus og København. Flyene lander 45 kilometer nord for Jyllands hovedstad, hvilket giver en samlet rejsetid på to timer, mens det tager omkring tre timer med toget.

Det vil Rune Balle, 46-årig pilot fra Samsø, nu råde bod på, skriver Metroxpress. Han har efter flere års tovtrækkeri endelig fået godkendt en vandfly-rute mellem København og Aarhus. Senest har Kystdirektoratet givet den endelige tilladelse.

»Vi satser på, at ruten åbner til april næste år,« siger Rune Balle og oplyser, at det kommer til at koste omkring 1.800 kroner for en enkeltbillet.

Det er noget dyrere end en togbillet, men til gengæld tager turen kun i alt en time.

»Det er selvfølgelig mest forretningsfolk, vi går efter, for studerende har nok ikke råd til det. Men alle de potentielle kunder, vi har snakket med, siger, at det slet ikke er dyrt, når man sparer to timer hver vej,« siger han til Metroxpress.

Vandflyruter er almindelige flere steder i verden. Rune Balle har blandt andet været i Sydney i Australien og canadiske Vancouver for at få inspiration.

»Begge steder flyver de med Cessna Caravan-fly, som også er det fly, vi går efter at få. Det er det mest fantastiske fly, jeg nogensinde har fløjet,« siger han.

Vandflyene skal i København lægge til ved en flydebro 150 meter syd for Den Lille Havfrue, mens den aarhusianske holdeplads bliver tre kilometer nordøst for Marselisborg Havn. Flyene kan have ni passagerer med, og det er meningen, at der skal være fem daglige ture.

Nu gælder det for Rune Balle om at få rejst nok penge til projektet.

BNB