Grønt lys til to miner i Grønland i 2013

Landsstyreformand Kuupik V. Kleist håber, at Grønland kan give grønt lys til to miner i Grønland i 2013.

Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Grønland er utålmodig efter at få gang i minedrift til etablering af en ny industriel sektor til at sikre landet en ny fremtidig indtægtskilde. To mineansøgninger ligger p.t. til myndighedsbehandling i Nuuk, og landsstyreformand Kuupik V. Kleist håber, at de begge kan få det officielle ja i år.

»Vi håber at få færdigbehandlet ansøgninger fra mindst to mineprojekter i år, nemlig et jernmineprojekt ved Nuuk og forhåbentlig også et mineprojekt med de sjældne jord-arters metaller. Det er de to mest modne mineprojekter i Grønland,« lød det i går fra Kuupik V. Kleist på et pressemøde i København.Her understregede han flere gange nødvendigheden af, at den grønlandske økonomi får en ny bærende søjle, da indtægterne fra fiskeriet, turismen og det skrumpende bloktilskud langtfra rækker i længden.

Jobmangel

»Vi mangler job. Vi mangler en ny økonomi. Vi har et presserende behov for at etablere andre betydelige økonomiske aktiviteter, og den åbenlyse mulighed ligger inden for mineralske ressourcer. Jeg ville ikke leve op til mit ansvar som landsstyreformand, hvis jeg ikke hver dag gjorde en indsats for at få gang i en ny økonomi,« sagde Kuupik V. Kleist på pressemødet i International Press Centre.

Med kun én mine i gang i Grønland, nemlig en økonomisk skrantende guldmine, håber landsstyreformanden derfor også, at der vil komme ansøgninger fra flere mineselskaber i løbet af 2013. Men han erkendte samtidig, at finansieringskilderne holder på pengene, og at Grønland er i hård konkurrence med minenationer verden over om investorernes gunst.»Jeg er ikke bekendt med, at nogen af de potentielle mineprojekter i Grønland endnu har finansieringen på plads. Det hænger nok sammen med, at de lovgivningsmæssige rammer ikke har været på plads, men også med den generelle situation som følge af den finansielle krise. Og i modsætning til Canada, Australien og en stribe lande i Afrika, som alle er modne minenationer, så er der stadig et stykke vej for Grønland. Vi har ikke praksis at referere til, og så handler det også om at få overbevist omverdenen om, at det er en god idé at gøre forretninger i Grønland,« sagde Kuupik V. Kleist.

Investering på 13-14 milliarder kroner

London Mining, der står bag jernmineprojektet ved Nuuk, søger at realisere anlægsinvesteringen på 13-14 milliarder kroner med lån fra en af verdens største udviklingsbanker, statsejede China Development Bank, som har investeret store beløb i mineprojekter i en stribe afrikanske lande.

Der er fra flere sider i Danmark udtrykt bekymring for, hvad et eventuelt kinesisk indtog vil føre med sig i Grønland, og for Grønlands evne til at modstå presset fra så stor en nation. Men Kuupik V. Kleist har ikke noget til overs for de bekymringer, når eksempelvis den danske regering selv søger at tiltrække kinesiske investeringer til Danmark.»Vi er åbne for investeringer fra hele verden, så længe investorerne respekterer de grønlandske krav og regler,« sagde Kuupik V. Kleist.