Grønt lys til førerløse biler på engelske motorveje

Nu melder Storbritannien sig ind i ræset om at udvikle teknologien, der på sigt skal skabe veje fyldt med førerløse biler.

Foto: ELIJAH NOUVELAGE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen menneskehænder på rattet.

Det er ambitionen for det teknologiske kapløb, der er blevet skudt i gang i disse år mellem bilproducenter og teknologivirksomheder som blandt andre Google.

De førerløse biler bliver testet på livet løs i blandt andet USA og Tyskland, men endnu er test af de førerløse biler på motorveje kun i sin vordende begyndelse.

Det vil den britiske finansminister George Osborne lave om på, og han vil samtidig gøre Storbritannien til en testland for de store producenter af førerløse biler.

Der er tale om et gigantisk marked, hvor bilindustriens mastodonter samt Google lægger enorme summer i udvikling og forskning. Og det er der en grund til.

For ifølge analyser kan det førerløse bilmarked ramme op til 900 milliarder pund, når kalenderen skriver 2025.

»På et tidspunkt med stor usikkerhed i verdens økonomien må England tager modige beslutninger nu, der kan sikre os en førerposition inden for ny teknologi og infrastruktur,« udtaler George Osborne og understreger, at førerløse biler kan udvikle sig til den største og mest fundamentale forandring af transport siden opfindelsen af motoren.

Ministerens ambition er, at førerløse biler skal være en reel mulighed for forbrugerne inden udgangen af det årtusinde. Forsøg med bilerne vil derfor begynde på mindre veje i løbet af i år og i løbet af 2017 vil de første førerløse biler forsøge sig på motorvejsnettet i England.