Grønt lys for online-sikkerhed

Netsikkerhed. Efter årsskiftet bliver e-handel mere sikkert. Eller det vil sige, at det bliver mere tydeligt, hvilke netbutikker og websites der i hvertfald er uden risiko. For når adresselinjen på hjemmesiden er grøn, ved man, at siden er til at stole på.

Hvordan kan du se om en netbutik er sikker eller ej? Kan du nu også være helt sikker på, at netop den her netbutik ikke er en af de her såkaldte phishing-sider, der kun er ude på at lokke kontonummeret ud af dig?

Hvis du er i tvivl om ovenstående spørgsmål, kan du nu se frem til, at det bliver langt nemmere at gennemskue. For fremover når adresselinjen er grøn vil siden være sikker.

Humlen i problematikken er, at der i dag ikke findes en standard for, hvilke krav en netbutik skal leve op til. Det er muligt at købe et certifikat fra en Certifikat Autoritet og dermed støder man på en lille hængelås nede i højere hjørne, der indikerer, at siden er krypteret. Problemet er altså bare, at man som forbrugere ikke kan være sikker på, at siden er reel nok. For der er nemlig forskel på de forskellige firmaer, der sælger certifikater. Nogle firmaer laver et meget omfattende baggrundstjek af ansøgeren og dermed vil eventuelle svindlere blive afsløret, hvorimod andre certifikatfirmaer kun nøjes med at kryptere siden.

Det vil sige, at selv om en netbutik har et certifikat, kan forbrugeren altså ikke være sikker på, at det ikke er en phishingside.

Til fælles kamp- For ti år siden var det her ikke et problem. De kriminelle på nettet gik ikke efter forbrugerne med phishingsider. Men trusselsbilledet er anderledes i dag, forklarer Harry Fuchs, der er salgschef for certifikatfirmaet Verisign.

Netop Verisign, der er blandt de allerstørste udsteder af certifikater i verden, har sammen med konkurrenter og kollegaer udviklet en standard, som skal gøre livet mere sikkert og nemmere for online-forbrugerne. Det vil sige, at branchen sammen med blandt andre Microsoft, Firefox, Opera Software og The Mozilla Foundation har udviklet nogle standardiserede krav, som et firma eller en virksomhed på nettet skal leve op til for at få udstedt et certifikat.

Her kommer den grønne farve ind i billedet. For website med et standardcertifikat vil frem over være nemme at genkende, da adresselinjen er grøn.

- Det skal jo være let at forstå. Der må ikke være nogen barriere for internethandel. I dag har 65 procent af online-forbrugerne på et tidspunkt stoppet et køb, fordi de ikke følte sig sikker på websiten. Man er ikke i tvivl, når man ser den grønne farve, forklarer Harry Fuchs fra Verisign.

En ad gangenInitiativet vil blive rullet ud fra januar næste år. I første omgang vil det kun være på Internet Explorer 7 og Vista, at det vil være muligt at se den grønne farve. Men Windows XP og andre styreprogrammer vil følge efter i løbet af året.

Verisign vurderer, at det inden for to år vil være uhensigtsmæssigt, for firma ikke at have et standardiseret certifikat.

En standardiseret løsning falder i god jord i den danske e-handel branche.

- Vi er selvfølgelig altid begejstret for, at ting på nettet bliver standardiseret og dermed nemmere at gennemskue. Så vi ser positivt på et sådan tiltag, siger Morten Kamper fra Foreningen for Danske Internet Handlende.