Grønt lys for Irmaby til tre milliarder

Tirsdag aften vedtog byrådet i Rødovre lokalplanen for Irmabyen, og efter sommerferien går de første byggerier i gang med indflytning i det tidlige 2016.

Tirsdag aften vedtog byrådet i Rødovre lokalplanen for Irmabyen, og efter sommerferien går de første byggerier i gang med indflytning i det tidlige 2016. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Planerne om at forvandle det forladte Irmatårn og de omkringliggende bygninger i Rødovre til Irmabyen med en projektsum på op imod tre milliarder kroner er nu så langt fremskredne, at udviklingsselskabet bag tør varsle det første spadestik.

»Vi går i gang med nedrive og bygge til august, når høringen af lokalplanen og klagefristen er overstået. De første indbyggere kan flytte ind i begyndelsen af 2016. Vi bygger selv på nogle felter, og vi er i forhandlinger med investorer om syv byggefelter,« siger udviklingsdirektør Anette Krarup fra ELF Development til Berlingske Business.

I første omgang går ELF til sommer i gang på med at opføre cirka 250 boliger: Selskabet bygger 36 rækkehuse - 20 i ét plan og 16 i to - 120 lejligheder til udlejning og fire punkthuse med omkring 90 lejligheder, der skal sælges som andelsboliger og ejerlejligheder.

Tirsdag aften nikkede en enstemmig Rødovre Kommunalbestyrelse til lokalplanen, der åbner for  at nedrive stribevis af kontorer, lagerbygninger og fabrikshaller til fordel for byggeri af cirka 1.000 boliger - som ventes at give 3.000-4.000 beboere eller et løft på næsten ti procent i forstadskommunens indbyggertal.

Lokalplanen skal nu i høring med blandt andet et borgermøde og skal derefter behandles endnu en gang af politikerne inklusive eventuelle indsigelser og forslag om ændringer. Både ELF Development og borgmester forventer dog, at den endelige lokalplan er på plads inden sommerferien.

»Vi er meget langt fremme og har holdt to temamøder i den nye kommunalbestyrelse (efter valget i november 2013, red.). Jeg har respekt for borgerne og høringsforløbet, men håber, vi har gjort det så godt, at den endelige lokalplan kan vedtages til juni. Jeg er glad for, at ELF lægger op til diversitet i bebyggelsen. Vi har i forvejen mange almene boliger og har derfor brug for flere ejerlejligheder og mere privat udlejning,« siger Erik Nielsen (S).

Læs Berlingske-portræt af Rødovre-borgmester Erik Nielsen (fra september 2014)

Stort fabriksområde

Den kommende Irmaby ligger i det sydvestlige hjørne af Rødovre, i udkanten af industriområdet omkring Valhøjs Allé og blot otte kilometer fra Rådhuspladsen i København.

Arealet er på knap 136.200 kvadratmeter - det svarer til knap 19 fodboldbaner - og huser stadig det gamle, og snart fredede, kaffetårn. Ved foden af tårnet ligger en stribe bygninger, som på toppen var arbejdsplads for 700 mennesker. I dag er funktionerne flyttet, mange til Albertslund, hvor Irma-ejeren Coop har hovedsæde.

Coop har solgt bygninger og jord til ELF, som i samarbejde med Gröning Arkitekter har opdelt arealet i 24 delområder, der skal have både række- eller byhuse og lejligheder til enlige og familier. Kvarteret får et samlet byggeri på 115.800 kvadratmeter svarende til 85 i byggeprocent. Efter planerne kommer der også  børnehave samt cafeer og butikker - måske en Irma-forretning?

ELF forventer en bygge- og udviklingsperiode på fem-syv år og vil selv bygge i knap halvdelen af felterne. Resten skal løftes af andre investorer, for eksempel nogle af de boliglystne pensionsselskaber.

Rødovre Kommune overtog Irmatårnet af Coop for det symbolske beløb 100 kroner og sælger som led i udviklingsplanerne tårnet videre til ELF for et millionbeløb. Til gengæld skal de penge bruges til at anlægge blandt andet veje, lyskryds og busstoppesteder.