Grønt lys for grønlandsk oliejagt

Det britiske olieselskab Cairn Energy har nu fået grønt lys for at gå i gang med at lede efter olie.

Cairns efterforskningsboringer i Grønland er planlagt til at begynde i begyndelsen af juli. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den grønlandske regering har nu givet startskuddet til de planlagte, omdiskuterede olieboringer nord for polarcirklen. Det sker samtidig med, at verdens øjne hviler på olieselskabet BP og katastrofen i Den Mexicanske Golf.

Det Edinburgh-baserede Cairn Energy Plc. har fået grønt lys af landsstyret til to boringer og vil bruge mere end to milliarder kr. på at bore i den del af Baffin Bugten mellem det nordlige Canada og Grønland, der kaldes »isbjerg alléen«. I sommermånederne flyder der via Baffin Bugten et stort antal isbjerge fra de mange gletchere i Vestgrønland mod Newfoundland i Canada.

Cairns efterforskningsboringer er planlagt til at begynde i begyndelsen af juli.

Læs også: Grønland afviser britisk professor

Canada har efter katastrofen i den Mexicanske Golf af forsigtighedshensyn udskudt alle nye boringer i canadisk Arktis indtil 2014. USA og Norge har ligeledes midlertidig sat en stopper for tilladelser til nye efterforskningsboringer.

Den canadiske miljøminister Jim Prentice planlægger at sende en vejleder til at følge det kommende grønlandske boreprojekt i Baffin Bugten. Ministeren har i sidste uge aftalt med de grønlandske politikere, at canadiske repræsentanter kan være med til at inspicere på boreskibe i Grønland.

De amerikanske geologiske undersøgelser, U.S. Geological Survey, skønner, at der i fem forskellige områder i Baffin Bugten er oliereserver på 17 milliarder tønder olie i både grønlandske og canadisk farvand.

ER DET O.K. MED OLIEBORINGER I GRØNLANDSK FARVAND? SKRIV EN KOMMENTAR NEDENFOR