Grønne Poulsen og DONG opjusterer på vindkraft

Henrik Poulsen opjusterer DONG Energys forventninger til årsresultatet, der stadig drives fremad af vindmølle- og olie-divisionerne. To af DONG-koncernens forretningsben halter dog, og tredje kvartal i sig selv er ikke prangende.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energy med Henrik Poulsen i spidsen har kursen sat mod koncernens bedste resultat, siden den tidligere TDC-boss satte sig i direktørstolen.

I et udfordret energimarked leverer DONG et driftsresultat, der er 1,8 milliarderkroner bedre end den samme periode i 2013. Og det er særligt divisionen Wind Power, der driver værket.

På trods af fallende omsætning i divisionen er driftsoverskudet løftet med cirka 1,8 milliarder kroner i forhold til de første ni måneder af 2013. Desuden går olie-produktionen også ganske godt for DONG, og det såkalde Exploration & Production-ben i selskabet forbedrer driftsresultatet med 1,3 milliarder kroner.

"DONG Energy fortsætter den gode fremdrift med eksekvering af de strategiske prioriteter samtidig med, at koncernens resultater udvikler sig som forventet," udtaler administrerende direktør Henrik Poulsen.

Samlet går det så godt for koncernen, at DONG Energy med kvartalsregnskabet leverer en opjustering af årets samlede forventninger til nu at ligge over 16 milliarder kroner på EBITDA-niveau. De tidligere forventninger var, at resultatet ville lægge sig mellem 15-17 milliarder.

Fårene skilles fra bukkene

Det er dog ikke udelukkende gode nyheder for ejerkredsen bag DONG, der tæller staten såvel som investeringsbanken Goldman Sachs. To af DONGs forretningsben, Thermal Power samt Customers & Markets, leverer begge to et halvveret driftsresultat i forhold til de første ni måneder af 2013.

Lavmargin forretningen Customers & Markets, der leverede halvdelen af DONGs omsætning i 2013 og 16 pct. af overskuddet presses af "endnu ikke genforhandlede olieindekserede gaskøbskontrakter," som DONG skriver i sin pressemeddelelse.

I kolde tal betyder det et fald i driftsresultatet på 750 millioner kroner.

Desuden har divisionen Thermal Power decideret tabt penge i tredje kvartal. EBITDA-resultatet for årets to første måneder lød på 272 millioner kroner, men det for de seneste ni måneder kun lyder 266 millioner kroner.

Berlingske kunne i går beskrive, hvor den vigtige green-dark-spread stadig er ualmindelig lav på grund af de lave elpriser, og det rammer altså Thermal Power nu.

Dermed bliver fårene for alvor skilt fra bukkene i DONG-koncernen. Det har længe været E&P samt Wind Power, der har drevet værket hos energiselskabet, og det billede er kun blevet forstærket med dagens kvartalsregnskab.

Sløjt kvartal

Isoleret set har tredje kvartal generelt ikke været nogen fest. Nok går det stærkt fremad for DONG på årsbasis, men det kan man ikke takke udviklingen i de seneste tre måneder for.

Isoleret set har samtlige DONGs forretningsben leveret et dårligere driftsresultat i tredje kvartal i år end tredje kvartal sidste år. Og alle forretningsben pånær Customers & Markets går også tilbage set i forhold til andet kvartal i år.

Sæsonudsving kan ikke forklare faldet fra det seneste kvartalsregnskab, og faktisk er det guld-divisionen Wind Power, der går mest tilbage på driften i de seneste tre måneder.