Grønne Obama siger nej til omstridt olieledning

Den amerikanske præsident nedlægger efter flere års debat veto i forhold til planerne om en olieledning mellem USA og Canada. Beslutningen vækker skuffelse i Canada og glæde i Danmark.

Foto: JONATHAN ERNST

USA: Den amerikanske præsident, Barack Obama, har fredag afvist planerne om olierørledningen Keystone XL, der skulle have været brugt til at transportere olie fra Canada til forskellige olieraffinaderier i USA.

Barack Obama mener, at projektet er uforeneligt med USAs ambition om at spille en ledende rolle i kampen mod klimaforandringer. Det sagde han ifølge CNN på fredagens pressemøde, hvor han flankeret af vicepræsident Joe Biden og udenrigsminister John Kerry fortalte om sin beslutning.

»USA er nu en global leder, når det handler om at yde en seriøs indsats for at bekæmpe klimaforandringerne, og hvis vi godkender dette projekt, vil vi underminere dette lederskab,« sagde han.

Selv om den amerikanske kongres nikkede ja til projektet tidligere på året, kommer Barack Obamas modstand ikke som nogen overraskelse, da han ved flere lejligheder har sagt, at han ville nedlægge veto, når Kongressens beslutning landede i Det Hvide Hus.

Canadas nyvalgte premierminister, Justin Trudeau, siger ifølge CNN, at han er skuffet over beslutningen. I samme åndedrag understreger han, at beslutningen ikke påvirker de to landes gode forhold.

»Forholdet mellem Canada og USA er meget større end hvilket som helst projekt, og jeg ser frem til - sammen med præsident Obama - at styrke vore landes venskab og samarbejde.«

Mens beslutningen vækker skuffelse i Canada, modtages den med glæde i Danmark hos miljøorganisationen Greenpeace.

»For første gang er et fossilt megaprojekt blevet aflyst alene af hensyn til klimaet. Det er et stort skridt for USA, men i hele verden er der faktisk grund til at ånde lettet op, og nu med rette gøre sig forventninger om, at Obama er klar til virkelig at hæve ambitionsniveauet op til klimatopmødet i Paris,« siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver i Greenpeace, i en skriftlig kommentar.