Grønne cykler for grønnere IT

Den første, grønne IT-pris i Danmark koster gråspurve en ny fjerdragt og medarbejderne adskillige rejser.

Gråspurvene går trangere tider i møde, når intelligent IT sættes ind for at mindske energiforbruget. Foto: Brian Bergmann, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere medvind på cykelstierne vil gøre godt for IT-virksomheden Flex-Control og rådgivningsvirksomheden Cowi i den kommende tid. De trillede nemlig torsdag eftermiddag af sted på splinternye - og forhåbentlig punkterfri - grønne cykler som bevis på, at de har modtaget Danmarks første grønne IT-priser.

Videnskabsminister Helge Sander (V) overrakte på vegne af Dansk IT, som organiserer IT-professionelle uden for IT-verdenen, og IT-Branchen, hvis medlemmer står for 90 procent - eller 20 milliarder kroner - af den årlige IT-omsætning i Danmark, præmierne ved IT-Branchens årsmøde i Børsbygningen i København.

Lige så stort CO2-udslip som luftfarten

IT på verdensplan står ifølge flere opgørelser for udledningen af to procent af de samlede CO2-mængder, hvilket er det samme, som luftfartsbranchen udleder. Derfor er der det seneste år gået en grøn bølge gennem IT-branchen, som vil vise, at IT i stedet kan bruges til at nedsætte CO2-udslippet, hvis udstyret bruges rigtigt.

Flex-Control, som holder til i Hedensted, er skyld i, at gråspurvene skal have nye fjer. Gennem intelligent energistyring har Flex-Control nemlig sikret, at virksomheden Lastas værksteder har automatisk temperatursænkning, portlukning, slukning af lys om natten og mere til. Energiforbruget i virksomheden er siden faldet markant.

Videomøder og samkørsel

Cowi får prisen - og cyklen - for »en usædvanligt helhedsorienteret plan« for at spare energi ved intelligent brug af IT. Cowi har lagt en plan på baggrund af en idekonkurrence blandt medarbejderne. De ti områder, der kan sættes ind på, omfatter blandt andet videomøder i stedet for rejser, bedre brug af papir og print til samkørsel, overvågning af den samlede transport i virksomheden samt en mere effektiv datahåndtering.

»Det kan være en god forretning at tage hensyn til miljøet med IT. Konkurrencen om grøn-it-priserne viser tydeligt, hvor stor spændvidde og hvor mange gevinster der kan være i de enkelte løsninger. Grøn IT kan og skal yde et væsentligt bidrag, når Danmark i de kommende år gør sig fri af fossilt brændsel,« sagde videnskabsminister Helge Sander.

Blandt de andre finalister var DONG Energy og Region Hovedstaden samt IT-selskabet CSC. I alt 21 deltog i konkurrencen og blev vurderet af et panel med innovationsdirektør Preben Mejer fra Innovation Lab, professor Henrik Madsen fra Danmarks Tekniske Universitet, administrerende direktør Per Andersen fra analysehuset IDC Nordic samt partner Peter Dreyer fra Seismonaut på vegne af Dansk IT.