Grønlandske olieboringer er startet

Det Edinburgh-baserede Cairn Energy her skudt de grønlandske olieboringer i gang.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skotske olieselskab Cairn Energy er nu begyndt at bore efter olie ud for Grønlands vestkyst. Selskabet siger i en pressemeddelelse, at det har fundet et antal steder i Baffin Bugten vest for øen Disko, hvor det vil lede efter olie.

Boringerne foregår i en licensblok omkring 175 km vest for øen Disko, som de grønlandske myndigheder har tildelt selskabet. Cairn råder over to svenske boreskibe - de chartrede "Stena Don" og "Stena Forth". Hertil kommer 11 støtte- og oliebekæmpelsesskibe. Foreløbig er halvdelen af støtteskibene ankommet til boreområdet.

Cairn anvender kun et boreskib eller borerig ad gangen. Boreskib nummer to går i aktivitet, hvis der sker et olieudslip på det første, og der skal bores en aflastningsboring. Cairns boreprogram, der varer til ind i september i år, er budgetteret til koste op mod 2,7 milliarder kr. Boringerne foregår på 300 til 500 meter vand.

Cairn bebuder, at det kommer med første melding om sommerens boringer i august. De amerikanske geologiske undersøgelser USGS skønner, at der ligger gas og olie for, hvad der svarer til cirka 50 milliarder tønder olie i havene omkring Grønland. Alene i havet mellem Grønland og Canada gemmer der sig ifølge amerikanernes skøn 18 milliarder tønder olie.

Cairn Energy er operatør i et konsortium sammen med det malaysiske statslige olieselskab Petronas.