Grønlandsk topembedsmand på hastigt tilbagetog

Svend Hardenberg, pr. 1. juli øverste embedsmand i Grønlands Selvstyre, er medejer af det firma, der har arrangeret det praktiske, når en kinesisk delegation snart møder Grønlands politiske elite og præsenteres for investeringsmuligheder. Nu vil Hardenberg afvikle sit engagement hurtigt.

Svend Hardenberg, der pr. 1. juli bliver den øverst placerede embedsmand i Grønland, beskyldes for en uheldig dobbeltrolle i kraft af hans partnerstatus i virksomheden Greenland Invest. Nu trækker han sig som partner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om et par uger kommer 17 direktører fra kinesiske mine- og investeringsselskaber til Grønland. Her skal de efter planen møde topministre og præsenteres for potentielle investeringsmuligheder på olie- og mineområdet.

Arrangøren af det praktiske i forbindelse med kinesernes besøg er firmaet Greenland Invest, der også er vært ved en frokost og en præsentation af forskellige mine- og olie-relaterede projekter i Grønland.

I sig selv ikke særligt opsigtsvækkende og interessant, hvis ikke det lige var, fordi en af ejerne af firmaet er Svend Hardenberg, der pr. 1. juli tiltræder stillingen som departementschef for den grønlandske leder, Aleqa Hammond, Siumut.

Svend Hardenberg har sammen med borgmesteren i Sydgrønlands Kommune, Jørgen Wæver Johansen, i flere år drevet rådgivningsfirmaet Greenland Invest, der er et mindre rådgivnings- og projektudviklingsfirma. Den tredje partner er entreprenøren og forretningsmanden Rasmus Chr. Rasmussen.

Under besøget i Grønlands regeringsby, Nuuk, skal de kinesiske erhvervsfolk høre om juridiske og politiske rammevilkår, investeringsmuligheder og Grønlands ambitioner om at få gang i en håndfuld fremskredne mineprojekter.

En klar interessekonflikt

I det foreløbige program er der indlagt møder med landsstyreformand Aleqa Hammond og andre landsstyremedlemmer, der skal fortælle om Grønlands ønsker for investeringer i mine- og oliebranchen. Desuden gennemgår Greenland Invest projekterne inden for mine- og olieefterforskningsindustrien og er vært for den efterfølgende frokost.

Denne historie ville Berlingske Business have bragt i lørdagsudgaven. efter at vi havde fået kendskab til detaljerne i programmet med Svend Hardenbergs private firmas involvering i kinesernes besøg, og efter at Svend Hardenberg havde bekræftet sit ejerskab af firmaet over for Berlingske, som også konfronterer ham med kritik af hans dobbeltrolle.

Formanden for Transparency International Greenland, Anders Meilvang fandt det stærkt problematisk, at en kommende topembedsmand via sit private firma var involveret i tredages arrangementet for den kinesiske erhvervsdelegation.

»Som Grønlands højst placerede embedsmand vil Svend Hardenberg i fremtiden være med til at træffe beslutninger om, hvilke råstofprojekter, selvstyret sætter i gang, og hvilke firmaer der skal bruges til det. Set med mine øjne er der tale om en klar interessekonflikt og stor potentiel risiko for magtmisbrug, hvis Hardenberg fortsat har et firma med rådgivning af mulige ansøgere og investorer inden for mineralefterforskning og minedrift. Der er en klar interessekonflikt,« fastslog advokat Anders Meilvang.

Da Berlingske Business derefter ringer til Svend Hardenberg og præsenterer ham for kritikken, forklarede han, at han sammen med sin partner, Jørgen Wæver Johansen, i lang tid før han 1. marts i år blev kommunaldirektør i Grønlands nordligste kommune, og siden han for to uger siden blev udnævnt til departmentschef i selvstyret, har arbejdet på at få programmet på plads for Kina-besøget.

»Jeg drosler nu ned på den private forretning og trækker mig fra den daglige drift af firmaet. Vi er i gang med at hyre en daglig leder og en bestyrelse til at drive firmaet videre, før jeg tiltræder som embedsmand i selvstyret. Men jeg fortsætter som medejer,« sagde Svend Hardenberg.

Helt uafhængig

Berlingske sender nu artiklen i sin helhed til Svend Hardenberg. Men efter at have set den, ændrer Svend Hardenberg pr. email sin forklaring til, at han kun har stået for den indledningsvise planlægning af det kinesiske besøg, før han blev kommunaldirektør.

»Og der er andre, der tager over,« skriver han i emailen.

Til det siger Anders Meilvang, at det er positivt og afgørende, at Svend Hardenberg trækker sig fra den daglige drift. Men hvis han fortsætter som medejer, vil der fortsat være fare for sammenblanding af interesser.

Sagen tog derefter en drejning, da Svend Hardenberg fredag tilsyneladende gik til den grønlandske avis, Sermitsiaq. Under overskriften »Svend Hardenberg gør rent bord«, skriver avisen i sin webudgave fredag aften kl. 18.30 dansk tid, at den nye departementschef i selvstyret er i gang med at afvikle sine private interesser i Greenland Invest.

»Jeg vil være helt uafhængig af private interesser, når jeg tiltræder det nye job pr. 1. juli, så jeg kan varetage mine ansvarsområder fuldt ud i selvstyret,« siger Svend Hardenberg.

Den grønlandske avis citerer desuden den kommende departementschef for, at han og Jørgen Wæver Johansen har trukket sig ud af Greenland Invest. Rasmus Rasmussen har overtaget virksomheden og driften af den, lyder det fra Svend Hardenberg.

Dermed havde Svend Hardenberg i løbet af få timer foretaget et hurtigt tilbagetog tilsyneladende for at få lagt låg på sagen og den hårde kritik, der blev rettet mod ham.