Grønlandsk milliardsatsning i modvind

Heftige protester, advarsler og forsinkede undersøgelser har fået Landstinget til at udskyde beslutningen om partnerskab med amerikanske Alcoa i etaluminiumsværk til op mod 23 mia. kr. Alternativet er en koncessionsaftale, men Alcoa stritter imod.

2010 tegnede til at blive et skelsættende år for Grønland: Da skulle det første kapitel skrives i et storstilet industrieventyr om et aluminiumsværk, som kunne bringe landet hen mod den - for nogle grønlændere - ultimative drøm, økonomisk selvstændighed, skriver dagbladet Børsen onsdag.

Men projektet, som anføres af en af verdens største aluminiumsproducenter, Alcoa, er løbet ind problemer på flere fronter, og spørgsmålet er nu, om Grønland overhovedet skal spille en rolle som partner.

Ifølge arbejdsplanen fra Alcoa og Greenland Development, Landsstyrets forlængede arm i projektet, skulle det spørgsmål være afklaret i løbet af efteråret, men direktøren i Greenland Development, Flemming Drechsel, oplyser, at deadline er udskudt.

Politikerne har ganske enkelt ikke nok viden om forudsætningerne for og konsekvenserne ved etableringen af et aluminiumsværk og to tilhørende vandkraftværker med en samlet investeringsramme på op mod 23 mia. kr.»Landstinget har udskudt beslutningen om, hvorvidt Grønland skal være medejere eller ej indtil Landstingets forårssamling i 2010, fordi man ønsker et solidt beslutningsgrundlag for, om det er en god, dårlig eller risikabel forretning,« siger Flemming Drechsel og tillægger det flere årsager:

»Projektet kræver analyser på et niveau, som vi ikke har oplevet før på Grønland. Vi er meget tilfredse med, hvordan arbejdet er forløbet. Set i bakspejlet var tidsplanen dog ret ambitiøs,« lyder det fra direktøren, der sammen med fem medarbejdere og eksterne samarbejdspartnere står for alt lige fra projekt- og samfundsøkonomiske analyser til almen borgeroplysning, mens Alcoa varetager feltstudierne.

Dermed må det amerikanskbaserede Alcoa affinde sig med, at tidsplanen sandsynligvis skrider med et halvt år til et år. Det kan dog blive aluminiumgigantens mindste bekymring.

Hvis Grønland ender med helt at afvise Alcoas tilbud om et medejerskab på op mod 50 pct., står selskabet med langt større udfordringer, skriver Børsen.

Og det er ikke helt usandsynligt. For det fyger med protester og advarsler mod partnerskabssmodellen. Blandt andet fra arbejdsgiverforeningerne GA og Nusuka, der frygter, at Grønland vil tjene forsvindende lidt på modellen.

»De eneste indtægter, vi får fra projektet de første mange år, er skat fra medarbejderne. Hjemmestyret har tidligere sagt, at man ikke skal forvente selsskabsskat de første 15 år,« lød det fra direktørerne Henrik Leth, GA, og Ole Avgo Markussen, Nusuka, over for Grønlands største avis, Sermitsiaq i slutningen af maj.