Grønlandsk gasfund er for lille til udvinding

Britisk olieselskab, der netop har fundet gas ved sin første prøveboring ved Vestgrønland, venter på at få jackpot.

Foto: KIRSTEN PETERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AASIAAT. Det børsnoterede britiske Cairn Energy venter fortsat på at få jackpot i Grønland. Selskabet har netop bekræftet et grønlandsk gasfund, men det er for lille til kommerciel udvinding, siger selskabets viceadministrerende direktør og højt respekterede efterforskningschef Mike Watts.

”Vi borer i et bassin på størrelse med Nordsøen og i en blok på størrelse med Niger-deltaet. Det er et marathon, ikke en sprint,” fortalte Cairns administrerende direktør Bill Gammell journalister ved et telefonmøde i dag.

Læs også: Bingo for britisk olieefterforskning i Grønland

Ved den første prøveboring er der fundet gas i tynde sandlag. Selskabets ledelse slår en optimisk tone an omkring resultaterne af de fremtidige prøveboringer. Der skal laves i alt fire i år, og yderligere boringer næste år. Cairn Energy satser i et stort efterforskningsprogram i alt seks milliarder på seismiske undersøgelser og prøveboringer nord for polarcirklen i et område vest for øen Disko. Prøveboringerne tager langt den overvejende del af udgifterne. Direktør Jørn Skov Nielsen fra Råstofdirektoratet kalder gasfundet for interessant.

Læs også: Oliefund starter arktisk kapløb

De amerikanske geologiske undersøgelser, USGS, har tidligere sagt i en analyse, at der i havet nord for polarcirklen, dvs. 250 km nord for Nuuk, ligger olie og gas svarende til 17 milliarder tønder olie mellem Vestgrønland og Canada. Cairn har ved adskillige lejligheder overfor aktieanalytiker brugt USGS analysen som dokumentationsmateriale for selskabets forventninger til, at der er potentiale til betydelige olie- og gasfund. Mange investorer har set Mike Watts vise, hvordan der siver olie ud fra klippelag langs kysterne af Vestgrønland.

Det indikerer, at der er olie i havet, mener Cairns geologer. Offshore aktiviteter har fået miljøorganisationen Greenpeace til at kræve stop for alle olieboringer i Arktis, i første omgang Cairns prøveboringer. Protestskibet Esperanza med 35 aktivister om bord sejlede i går forholdsvis tæt, cirka 1.000 meter, til Cairns borerig Stena Don. Cairn afviser kritikken af, at olieboringerne er risikable for miljøet. Efterforskningschefen siger, at Cairn tager alle forholdsregler for, at boringerne er sikre.