Grønlands røde guldæg leverer igen solidt regnskab

Polar Seafood, ejet af to grønlandske rigmænd, fortsætter med at tjene godt med penge. Selskabet havde sidste år en vækst i omsætningen til mere end 3,1 mia. kr.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om priserne svinger op og ned, er der fortsat gode penge at tjene på flotte røde rejer fra havområder i Nordatlanten, der efterspørges af kunder i både Europa, Asien og Nordamerika. Se blot på det grønlandske guldæg Polar Seafood. I 2016 formåede virksomhedsgruppen, der via Danmark eksporterer langt de fleste af sine produkter.

Mens omsætningen i seafood-koncernen, der er Grønlands største privatejede virksomhed, i forhold til 2015 steg med godt 100 mio. kr. til godt 3,1 milliarder kroner, faldt indtjeningen eller overskuddet før skat. Det fremgår af det netop offentliggjorte regnskab fra Polar Seafood. Overskuddet blev sidste år på små 270 mio. kr. mod 340 mio. kr. i rekordåret 2015.

»Vi er tilfredse med resultatet. Vores evne til at levere kvalitet og manøvrere hurtigt og fleksibelt i et turbulent marked har endnu engang vist forskellen på succes og middelmådighed. Og netop kvalitet og fleksibilitet kan vores medarbejdere levere, både på havet og i fabrikkerne i Grønland og andre steder i vores internationale organisation«, siger bestyrelsesformand Henrik Leth i en kommentar til regnskabet.

Rejekæmpen er ejet af grønlænderne Anders Brøns og Jens Salling, Grønlands rigeste. Ifølge Berlingske Nyheds Magasins 2016-opgørelse er de hver god for en formue på 1,4 milliarder kr. Det gav dem sidste år en plads på magasinets liste over Danmarks 100 rigeste med familien Kirk-Kristiansen i spidsen, selv om Brøns og Salling pure afviser at være milliardærer.

Faldet i Polar Seafoods 2016-overskud før skat, indtjeningen skyldes først og fremmest lavere salgspriser på de store markeder på hovedproduktet, rejer. Priserne faldt omkring 15-20 procent, oplyser bestyrelsesformand Henrik Leth. Selskabet havde et stort salg af rejer og fisk i Skandinavien, Kina og Japan. Hovedparten af omsætningen lå således uden for Danmark og Grønland.

Koncernens bidrag til de offentlige kasser i Grønland i form af personskatter, selskabsskatter og afgifter faldt til 305 mio. kr. fra 316 mio. kr, sidste år. Overskudsgraden i Polar Seafood var 7,7 procent for hele året 2016, egenkapitalen voksede med 100 mio. kr. til 1,3 milliarder kr. Resultat og aktivitetsniveau ventes at være uændret i år i forhold til sidste år.

Polar Seafood er ejer og medejer af en række trawlere og mindre fiskebåde. Sidste år bestilte koncernen to nye store supertrawlere til levering i 2018 og 2019 til en samlet på omkring 600 mio. kr. Selskabet har næsten 1.000 ansatte, ejer to fabrikker i Grønland og to fabrikker i Danmark. Det er rejepakkeriet Naajaq Seafood og Polar Salmon Hjerting Laks, et røgeri af hellefisk og laks.

Polar Seafood har ligeledes flere fabrikker i Norge, der forarbejder fisk og krabber, samt en stor fabrik i Rusland. Her produceres og pakkes der fisk og rejer fra hele verden til det russiske marked, hvor Polar Seafood omsatte for 400 mio. kr. sidste år.

Målt på omsætning er det 100 procent selvstyreejede Royal Greenland væsentlig større end Polar Seafood. Med et resultat før skat på 335 mio. kr. i regnskabsåret 2015-16 fik Royal Greenland det hidtil bedste resultat. Omsætningen nåede 7,1 milliard kr. Rejer med skal, snekrabber og hellefisk står for selskabets positive udvikling.

På skalrejerne har Royal Greenland haft det bedste år nogensinde med vækst i afsætningen især til de asiatiske markeder og Rusland. Men sammenligner man private Polar Seafoods profit med resultatet i det selvstyreejede Royal Greenland, er Polar Seafood bedst til at tjene penge og holde personaleomkostninger og andre omkostninger nede. Royal Greenland havde en overskudsgrad på 4,7 procent i 2015-16.