Grønlands nye magthavere satser på London Mining

Det nye Siumut-styre bakker kraftigt op om London Minings jernmineprojekt. Det 13 milliarder kroner store jernmineprojekt skal være isbryderprojektet, der skal sætte Grønland på verdenskortet som mineland.

Det er her på kanten af indlandsisen 150 kilometer fra Nuuk, at det britiske mineselskab London Mining vil anlægge jernminen Isua. Jernmineprojektet er blandt de fem mest fremskredne mineprojekter i Grønland. De øvrige mineprojekter er indenfor rubiner, bly og zink samt sjældne jordarters metaller. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skulle nogen gå rundt i den vildfarelse og tro, at alle mineprojekter i Grønland er lagt døde efter, at Siumut igen er kommet til magten i Grønland, ja, så kan de godt tro om igen.

Det var et af hovedbudskaberne fra den ansvarlige for råstoffer i det grønlandske landsstyre, landsstyremedlem Jens-Erik Kirkegaard, da han i går på et velbesøgt informationsmøde i København fortalte om den nye grønlandske landsstyres politik på råstofområdet til de godt 80 fremmødte danske og udenlandske journalister, diplomater, NGOer og erhvervslivets interesseorganisationer.

Her kom det frem, at det særligt er britiske London Minings gigantiske jernmineprojekt ved Nuuk, som Jens-Erik Kirkegaard og det nye landsstyre har store forventninger til.

»Vi håber, at jernmineprojektet kan være en icebreaker, der viser omverdenen, at Grønland er et sted, hvor det også kan lade sig gøre at drive store miner,« fastslog Jens-Erik Kirkegaard.

London Mining afleverede sidste år ansøgning om tilladelse til minedrift, og det nye styre i Grønland har lovet London Mining et svar inden 100 dage fra den konstituerende samling i landstinget 5. april. Ifølge Jens-Erik Kirkegaard er der ikke umiddelbart noget til hinder for, at London Mining ikke skulle kunne få et ja fra landsstyret.

Jens-Erik Kirkegaard venter heller ikke modstand fra den største grønlandske fagforening, SIK, hvis organisationen ikke kan få gennemtrumfet sine krav om ens løn- og ansættelsesvilkår for udenlandske og grønlandske arbejdere.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at SIK direkte vil blokere for projektet. Fagforeningen vil meget gerne have en større indflydelse på de ansattes vilkår i anlægsfasen, og det kigger vi på,« siger Jens-Erik Kirkegaard.

SIK kræver blandt andet, at organisationen får forhandlingsretten, også for de udenlandske arbejdere, så der er ens løn- og arbejdsvilkår for alle, uanset om arbejderne kommer fra Kina, Australien eller Norge.

Jens-Erik Kirkegaard er også meget optimistik i forhold til, at London Mining rent faktisk kommer til at anlægge minen – trods de meget kritiserede Siumut-planer om at ændre på skattevilkårene for de udenlandske mineselskaber.

»Vi har allerede en god dialog med nogle selskaber om fastsættelse af en samlet beskatningsmodel og vi forventer, at færdiggøre modellen i løbet af sommeren,« sagde Jens-Erik Kirkegaard.

Siumut vil indføre såkalde omsætnings-royalty, men til gengæld sænke selskabsskatten for at fremrykke tidspunktet for skattebetalinger til den slunkne grønlandske landskasse. Samlet set betyder det en uændret beskatning for mineselskaberne.

Og der er da heller ikke noget, der tyder på, at London Mining har skrinlagt sine planer i Grønland. For knap en måned siden sagde selskabets topchef, Graeme Hossie, til den grønlandske avis Sermitsiaq, at han ikke ville stille sig på bagbenene i forhold til en anden fordeling af skattebetalingerne, blot de samlede skatter og afgifter ikke ændres. Også det australske mineselskab, Greenland Minerals and Energy, klapper i hænderne og har givet sin entydige opbakning til den nye regerings planer om at indføre royalty.