Grønland vil sælge kulde til IT-branchen

Varmen fra de kæmpestore parker af servere er en af de store udfordringer for verdens IT-giganter. Grønland har svaret på problemet.

Der er dejligt koldt på Grønland, og det skal nu udnyttes kommercielt. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan man sælge kulde i Grønland? Ja, mener Tele Greenland, der takket være et nyt fiberoptisk kabel mellem Nordamerika og Europa via Grønland vil tilbyde IT-firmaer masser af kulde, hvis de vælger at placere sig højt i Nord. Netop køling af stegende hede servere er i dag en enorm energisluger, skriver Børsen Klima onsdag.

Det er IT-virksomheder som Google, der driver anlæg med masser af servere - såkaldte serverfarme. Søgemaskinen, der er blevet en global magtfaktor, menes at have omkring 40 serverfarme verden over - med til sammen én million servere. En af konkurrenterne - Microsoft - har netop bygget en ny serverfarm i udkanten af Chicago for en halv milliard dollar. Energiforbruget, hvoraf cirka halvdelen går til køling, forventes at ligge på omkring 200 megawatt, hvilket vil kræve tre nye elkraftværker i området.

Nu kan virksomhederne ifølge Børsen spare noget af energien ved at få kølingen gratis oveni - hvis de altså vælger at oprette serverfarme i Grønland. Sådan lyder rationalet fra Tele Greenland.

»Hvis der er noget, vi har meget af i Grønland, er det kulde. Og da en konstant afkøling er helt afgørende for effektiviteten i servere, kan man sagtens forestille sig, at Grønland med tiden bliver hjemsted for store datacentre og serverparker,« har Tele Greenlands tekniske direktør Jørn Jespersen for nylig sagt til Ingeniøren.

Kilde: Børsen