Grønland klar til at grave efter ædelstenens dronning

Canadisk mineselskab åbner snart den første arktiske mine med rubiner i Grønland.

De eftertragtede farvede ædelsten - de meget værdifulde røde rubiner og pink safirer - skal efter planen sælges i både rå og sleben form over hele verden. Foto: True North Gems Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rubiner - også kaldt "ædelstenens dronning" - bliver snart en ny eksotisk eksportartikel på Grønland.

I øde og jomfruelig natur 160 km syd for Grønlands hovedstad, Nuuk, ligger forekomsten på og under en halvø i en sø et par hundrede meter over havets overflade.

De eftertragtede farvede ædelsten - de meget værdifulde røde rubiner og pink safirer - skal efter planen sælges i både rå og sleben form over hele verden. Ædelstene skal graves op i en åben mine i et 110 kvadratkilometer stort område, hvor den første rubinmine i Arktis bliver etableret.

Det canadiske mineselskab, True North Gems, har netop givet startskuddet til anlæggelse af minen, der ventes klar til åbning om få måneder. De samlede anlægsudgifter er budgetteret til omkring 200 mio. kr. Minens levetid er sat til ni år.

Projektet har været længe undervejs. Efter 10 års forundersøgelser fik mineselskabet i juni i år grønt lys fra Grønlands Landsstyre til at bygge minen.  

Nicholas Houghton, topchef i True North Gems, siger, at firmaet netop at sikret sig en god aftale med kapitalindsprøjtning på 11 mio. canadiske dollar eller 57 mio. kr. Pengene kommer fra den norske partner, aktionær og storentreprenør Leonhard Nilsen & Sonner (LNS). I forvejen har nordmændene skudt 22 mio. dollar eller 115 mio. i selskabet.

De friske penge fra Norge sikrer, at True North Gems kan lade partneren gå i gang med anlægsarbejdet. LNS øger sin ejerandel  med syv procent til 27 procent i det grønlandske datterselskab af moderselskabet True North Gems, oplyser Frode Nielsen, leder af LNS. 


"Aftalen giver True North de ekstra ressourcer, der skal til for komme hurtigt i gang med at bygge rubinminen. Nu kan vi realisere vores vision om at blive et af verdens førende selskaber inden for produktion af farvede ædelsten," siger Nicholas Houghton fra selskabets hovedsæde i Vancouver på Canadas vestkyst.

Rubinerne og de såkaldte pink safirer er indkapslet i en bjergart. Brydningen sker i den åbne mine ved, at man med dynamit sprænger sig længere og længere ind i bjerget. 

For at få fat i de eftertragtede og værdifulde ædelstene skal de øverste dele af bjerget først fjernes og vandspejlet i søen sænkes med mere end 10 meter. Rubiner brydes i dag i miner især i Asien, bl.a. i Burma, Thailand og Kina, samt i Afrika. Det britiske mineselskab Gemfields sidder i dag på en betydelig del af verdens produktion af farvede ædelsten og har smaragdminer i bl.a. Zambia og Mozambique. Selskabet har på sin seneste auktion fået tårnhøje priser på ædelstene.
 
True North Gems bygger et oparbejdningsanlæg nær minen. Koncentratet i aflåste containere sejlet til selskabets afdeling i Nuuk, hvor rubinerne og safirerne bliver renset og sorteret efter størrelse, farve og klarhed, inden de eksporteres. Projektet at give beskæftigelse til godt 100. 


Truth North Gems er, hvad man i minebranchen kalder et juniorselskab inden for mineralefterforskning. Selskabet er børsnoteret i Toronto, og rubinprojektet i Grønland er selskabets største aktiv. Leonhard Nilsen & Sønner er en gruppe af 15 virksomheder, der hovedsageligt beskæftiger sig med større minedrift og byggeri i Arktis.

Selskabet har over de seneste 50 år arbejdet på mange projekter i Skandinavien, Rusland og Antarktis - lige fra Svalbard til Island og Grønland. Den norske gruppe er også leverandør af serviceydelser til olie- og gasindustrien i Grønland.