Grønland får 3G i 2010

Danmark bliver overhalet, når der fra næste år bliver fuld 3G-dækning overalt på Grønland. Tele Greenland bruger nemlig de almindelige mobilfrekvenser til at nå ud alle steder.

Uanset hvor i Grønland man fremover er, vil der være mobil bredbåndsdækning. Her et vue ud over Ilulissat. Foto: Michael Bothager, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grønland overhaler nu Danmark og rykker ud med mobilt bredbånd på det landsdækkende, normale mobilnet til hele det enorme land allerede fra næste år.

Tele Greenland, som er Grønlands største teleselskab, bygger nu et nyt 3G-mobilnet op men får lov at bruge de normale frekvenser til almindelig mobiltelefoni. Det har man talt om at gøre i Danmark, hvor det efterhånden kniber med at skaffe plads til den eksplosive mængde af samtaler og - især - datatrafik.

Mobilt bredbånd til alle

Grønland får dermed fra maj 2010 samtidig mobilt bredbånd - altså en hurtig dataforbindelse fra en avanceret mobiltelefon eller en bærbar computer med mobilmodem - på 3G-nettet, som skal bygges op i samarbejde med Nokia Siemens Networks og på en måde, så mastepositionerne bliver så »grønne« og energieffektive som muligt. Nettet skal være fuldt udbygget i foråret næste år.

Det nye 3G-net anvender GSM-mobilbåndet på frekvensen 900 MHz, som ellers normalt bruges til almindelige mobiltelefoner. Også i Finland er der lanceret 3G-telefoni på 900 MHz-frekvensen, mens Sverige har givet tilladelse til at bruge frekvensen, uden at nogen dog endnu har gjort det.

Start i Nuuk

Tele Greenland begynder med hovedstaden, Nuuk, og udvider så til resten af det enorme land på 2,1 millioner kvadratmeter, heraf 410.449 isfri kvadratmeter.

Tele Greenland har omkring 57.000 abonnenter, men det er faktisk 100 procent af Grønlands befolkning.