Grønlænderne gider ikke diskutere med Greenpeace

Det britiske olieselskab, Cairn, tager det roligt, at miljøorganisationen Greenpeace's skib er i Grønland. Men grønlænderne gider ikke diskutere med miljøorganisationen.

Greenpeace-skibe Esperanza sejler pt. i grønlandsk farvand. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Greenpeace har sendt et af sine protestskibe, Esperanza, til Grønland, hvor det britiske olieselskab Cairn Energy i øjeblikket er i fuld gang med sine kontroversielle prøveboringer. Skibet, der er miljøorganisationens største, ventes at passere Nuuk fredag morgen, og dermed er det på en uge nået et godt stykke op langs Grønlands vestkyst. Det sejlede fra London i lørdags.

Både den danske flåde på Flådestation Grønnedal syd for Nuuk og det grønlandske politi holder øje med Greenpeace-skibet.

Læs også: Grønland giver grønt lys til nye olieboringer

"Vi må bare vente og se (om vi får et besøg, red.) Vi har det godt med operationen, vi udfører. Folk har deres synspunkter,” siger en talsmand fra Cairn til den velorienterede britiske avis, The Guardian.

Både eksperter og miljøfolk har protesteret mod efterforskningsboringerne, som Cairn i år bruger over to milliarder kr. på. Cairn mener, at Grønland kan blive et nyt indbringende olie- og gasområde. Vurderingen i Cairn, der har tjent store penge på olieudvinding i Indien, er, at der ligger cirka fire milliarder tønder olie i det område ud for øen Disko, hvor Cairn borer. I havet mellem Canada og Grønlands vestkyst skønner de amerikanske geologiske undersøgelser, at der ligger, hvad der svarer til 16-17 milliarder tønder olie.

Læs også: Greenpeace på olietogt i Nordatlanten

Protesterne mod Cairns boringer sker på grund af, hvad kritikerne betegner som manglende sikkerhed og store miljømæssige konsekvenser ved et eventuelt olieudslip eller oliekatastrofe. Selskabet fik i denne uge den grønlandske regerings ubetingede ja til at bore yderligere to prøveboringer 150-200 km vest for øen Disko.

Esperanza lå i aftes på en position nogle hundrede kilometer syd for, hvor Cairns to charterede svenske boreskibe opererer. Greenpeace vil hverken oplyse rute eller mål for missionen. Grønlænderne gider ikke diskutere olieboringer med Greenpeace. Ved et borgermøde, som miljøorganisationen i går aftes havde inviteret til i Grønlands hovedstad Nuuks kulturhus, deltog kun mellem 10 og 15 mennesker.

Greenpeace mødte bl.a. med generalsekretær Mads Flarup Christensen. Til gengæld deltog omkring 100 uden for kulturhuset i en fredelig demonstration mod miljøorganisationens kampagne mod olieboringer i Arktis, specielt de aktuelle boringer i Grønland.

”Folk dør på grund af Greenpeace,” stod der bl.a. på bannere, rapporterer Grønlands Radio, KNR. Greenpeace's og Birgit Bardots lammende kampagne mod sælfangst i begyndelsene af 1980erne og nogle år frem ramte de grønlandske fangeres sælfangst hårdt. Sælskind er i dag på det nærmest usælgelige, og de manglende indtægter går hårdt ud over de tilbageværende fangerfamiliernes økonomi og den grønlandske pelsindustri. Hovedparten af de mange tusinde sæljægerne og småfiskerne har opgivet det urgamle, traditionelle erhverv.

En gruppe lokale borgere havde indkaldt til demonstrationen mod Greenpeace, fordi Grønland er genstand, hvad de mener er en hetz fra Greenpeace. Organisationen har siden først på sommeren opfordret Grønlands regering til at stoppe Cairn Energy’s prøveboringer.

De første to boringer er afsluttet, men Cairn fortsætter nu med yderligere to boringer, efter at Grønlands regering i tirsdags gav grønt lys.

Cairn har netop bekræftet, at det sælger en aktiepost på 51 procent i Cairn India for omkring 50 milliarder kr. til mineralgiganten Vedanta. Det skal bl.a. ske for at finansiere olieefterforskningen.