Grøn revolution på amerikansk

USA-delstaten Colorados demokratiske guvernør Bill Ritter står i spidsen for, hvad han kalder USAs grønne revolution. Og den kan Danmark lære af, siger klima- og energiminister Lykke Friis (V).

A photovoltaic array at the U.S. National Renewable Energy Laboratory's (NREL) National Wind Technology Center (NWTC) generates electricity for the lab on a sunny day near Boulder, Colorado July 21, 2010. The NWTC, located at the foot of the Rocky Mountains is a world-class research facility managed by NREL for the U.S. Department of Energy. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES - Tags: SCI TECH ENVIRONMENT) Fold sammen
Læs mere
Foto: RICK WILKING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med sine bjerge i den østlige del af Rocky Mountains og den vidtstrakte og åbne prærie har den amerikanske delstat Colorado betydelige vindressourcer til rådighed. Og solen skinner ligeledes meget. F.eks. har området omkring hovedstaden Denver solskin cirka 300 dage om året.

Vindkraft er USAs hurtigst voksende område inden for vedvarende energi. Og med den demokratiske guvernør Bill Ritter i spidsen har delstaten sat ekstra fart på lovgivningen. En fremsynet lovgivning har gjort det væsentligt mere attraktivt for investorer at investere i udvikling og opførelse af vindparker, solparker og andre vedvarende energiprojekter i Colorado, der har fem mio. indbyggere og et areal godt seks gange større end Danmarks.

»Vi tog i begyndelsen af 2007 en meget bevidst beslutning om at udvikle Colorado til en ny, ren og grøn økonomi. Colorado er en stat med et stort potentiale for vind- og solenergi. Vi ville bevise, at det er muligt at anvende egne vedvarende ressourcer til energiforsyning frem for at være afhængige af import og anvendelse af fossile brændsler. Målet var samtidig at skabe masser af nye job ved at fokusere på ren energi,« siger Bill Ritter til Berlingske Business, da han forleden var i København i forbindelse erhvervskonference om grøn vækstøkonomi.

USAs grønneste guvernør

Colorado er blevet udråbt til én af de globale rollemodeller for grøn vækst, og med Københavns Kommune, DONG Energy, Realdania og Ugebrevet Mandag Morgen som initiativtagere blev der i samarbejde med bl.a. repræsentanter for Colorado, Californien og Sydkorea under guvernørens besøg etableret en international tænketank for »Green Growth Economies«. USAs grønneste guvernør bliver Bill Ritter kaldt.

Colorados øverste - i øvrigt folkevalgte - embedsmand, der er af indiansk afstamning og tidligere distriktsadvokat i Denver, ser delstaten som ledende i en revolution inden for ren og vedvarende energi, som med tiden kan skabe hundredetusinder af job i USA.

Siden sin tiltræden som guvernør for knap fire år siden har han underskrevet mere end 50 love, der har hjulpet Colorado med at tiltrække investeringer. Lovene tiltrækker nye firmaer og skabe nye job inden for vedvarende energi.

Grønt lederskab er nøglen til en grøn vækstøkonomi, mener Bill Ritter. Colorado har inden for den seneste halve snes år fået en blanding af en række store vindparker og mange små anlæg i landområderne. Colorado er førende på opførelse af solkraftværker til produktion af bl.a. el. Når solen forsvinder, begynder vinden at blæse. Derfor er vindturbiner i mindre anlæg ofte forbundet og kombineret med solpaneler eller solceller. Flere store vindkraftværker i Colorado tilbyder forbrugerne grøn energi mod en beskeden ekstrabetaling.

»Vi vil være national igangsætter i kampen for at få flere grønne job og beskytte miljøet,« siger guvernøren, der er tidligere distriktsadvokat i Colorado.

Banebrydende lov

Staten vil sætte ekstra fart på og vise det øvrige USA og resten af verden, hvordan det er muligt at omstille et samfund til grøn vækstøkonomi. Bill Ritter underskrev tidligere i år en banebrydende lov. Målet er, at 30 procent af produktionen af el fra de store offentlige og private forsyningsselskaber i Colorado inden 2020 skal komme fra vind, sol og andre vedvarende energikilder (VE-målet, red.). Californien er eneste delstat med endnu højere VE-mål i 2020, nemlig 33 procent.

Kun 100 dage efter sin tiltræden som guvernør fik han hævet VE-målet fra ti til 20 procent. Et led i den nye lov fra i år om 30 procents vedvarende energi i elforsyningen inden 2020 er en plan for lukning af kulfyrede kraftværker. De skal erstattes med gasfyrede, mindre CO2-forurenende værker.

»Vi har store, mellemstore og små firmaer inden for vedvarende energi. Colorado har haft økonomisk vækst trods den globale økonomiske nedtur. Vi vil være et eksempel på, hvad man kan gøre andre steder. Vi har allerede skabt masser af job,« siger den amerikanske energi-pioner.

En rapport spår, at den nye VE-lov vil skabe 33.000 grønne job og give delstaten en økonomisk indsprøjtning på mange milliarder kr., efter at der i de seneste år er skabt 17.000 grønne job i Colorado. Loven vil ligeledes reducere CO2-udslippet med, hvad der svarer til, at man fjerner 670.000 biler fra vejene i delstaten.

Den danske klima- og energiminister er begejstret:

»Colorado har meget at byde på. Amerikanerne har vist, at det er muligt at få meget vindenergi ind i elsystemet og på den måde udvikle et smart og intelligent elsystem. Det er oplagt, at Danmark kan lære af Colorado på det felt i forbindelse med omstillingen til mere vedvarende energi. Regeringens mål er, at Danmark bliver ét af de lande i verden, der får visionen om intelligente elnet gennemført. Derfor kan kan Danmark køre parløb med Colorado,« siger klima- og energiminister Lykke Friis (V).