Grøn profit skal hive Grundfos ud af krisen

Grundfos, en af Danmarks største industrivirksomehder, ser det store fokus på klima som en vej ud af krisen, hvis omfang har chokeret selskabet.

Grundfos' adm. direktør Carsten Bjerg Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale økonomiske krise har ramt Grundfos hårdt og har gjort dybt indtryk på adm. direktør Carsten Bjerg. For første gang siden selskabets stiftelse i 1945 risikerer selskabet at ende året med et underskud. Et underskud som selskabet dog vil gøre alt for at undgå.

»Alt tyder da også på, at nedgangen nu er ved at flade ud. Men vi ender på et salgsniveau, der er 10-15 procent under sidste år. Det har vi aldrig prøvet før, og det er da ikke noget, vi er specielt begejstrede for. Men vi er så småt ved at vende os til tanken, og vores vurdering er da også, at denne situation vil fortsætte det kommende års tid,« siger Carsten Bjerg.

Langvarig krise
Topchefen i Grundfos forventer, at krisen vil vare et godt stykke ind i 2010.

»Jeg kan ikke mindes, at jeg nogen siden har set en så voldsom og verdensomspændende krise, der rammer alle lande så hurtigt. Og jeg har meget svært ved at få øje på lyset for enden af tunnelen. Der er ingen lyspunkter og ingen magiske løsninger. Vi må bare erkende, at den fantastiske vækst, man oplevede på globalt plan i begyndelsen af året, ikke var bæredygtig og nu er afløst af en dyb og langvarig afmatning,« vurderer Carsten Bjerg.

Ønsker flere regler
På trods af fyringerne i år er der på verdensplan kommet flere end 5000 ansatte til i Grundfos siden 2004. I 2008 nåede man op på 18.000 medarbejdere med en omsætning på lidt over 19 milliarder kroner - en vækst på 13,1 procent.

Og selv om al snak om vækst er aflyst i disse tider, ser Carsten Bjerg meget optimistisk på den dagsorden, der er ved at blive sat på klimaområdet.

»Klimafokus ligger jo lige til højrebenet for Grundfos. Det er vores dagsorden – vi skal leve af at sælge bæredygtighed. Det er en enestående chance – ikke kun for Grundfos – men for økonomien og verdenssamfundet som helhed,« lyder det fra Carsten Bjerg, der gerne se klart mere regulering på klimaområdet:

»Måske er det usædvanligt at høre en erhvervsleder sige det, men jeg så gerne, at man vedtog langt strammere regler for energirigtige produkter. Det er mere end 15 år siden, at man opfandt sparepæren, og alligevel er det først nu, at man så småt taler om at forbyde den almindelige glødepære. Hvorfor går man ikke meget mere konsekvent til værks og forbyder energiforslugende teknologier, hvis de kan erstattes af mere klimavenlige produkter,” lyder det fra Carsten Bjerg.

Læs udførligt interview med Carsten Bjerg i Berlingske Business søndag