Grøn IT-sejr trues af for lidt energi

Den danske IT-branche håber at trække gode ordrer hjem på klimatopmødet - men Danmark kurer ned ad rangstigen, fordi regeringen ikke skubber på for at få digitaliseret det offentlige.

Kløgtig brug af IT kan f.eks. nedsætte antallet af rejser, og der tænkes nu IT ind overalt, konstaterer Keld Jersild Olsen, formand for IT-Branchens grønne udvalg, tilfreds. Til gengæld mangler der et skub til det offentlige Danmark. Foto: HP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er en overraskende stor vilje til at bruge IT som en måde at få nedbragt verdens CO2-udslip på, og den danske IT-branche kan hente mange gode ordrer hjem på det internationale publikum, der strømmer til København. Men regeringen gør for lidt for at rykke Danmark frem, og langsomt kurer vi ned ad den internationale rangstige.

Det mener Keld Jersild Olsen, administrerende direktør for IT-giganten Hewlett-Packard i Danmark og formand for udvalget for grøn IT under brancheforeningen IT-Branchen, hvis over 500 medlemmer blandt danske IT-virksomheder står for 90 procent - eller 20 milliarder kroner - af den årlige IT-omsætning i Danmark.

»Jeg er stensikker på, at COP15 har en god effekt på den danske IT-branche. Alene den megen omtale i udenlandsk presse betyder meget, og jeg er fantastisk tilfreds med den enorme interesse, som der er for at gøre IT og teknologier til en del af løsningen på klimaproblemerne. Det har langt overgået mine forventninger, og det vælter ind med folk og med VIP-personer fra alle de store IT-leverandører,« siger Keld Jersild Olsen, som har deltaget flere dage i Bella Center, hvor COP15-topmødet holdes.

Forlænget med brædder

Frem for alt glæder han sig over, at der nu kommer flere praktiske eksempler på brug af IT til at formindske CO2-udslippet.

»For et år siden var vi alle klimaskeptikere. Nu ved alle - offentlige som private -, at man skal forholde sig til problemet og gøre noget ved det. Nu mangler det praktiske: hvordan gør vi?« siger Keld Jersild Olsen.

Her er han ikke så imponeret af regeringens indsats.

»Vi er bagefter på de store visioner på landets vegne. Vi har ikke en regering, som rigtigt går foran på f.eks. digitalisering af det offentlige. De visioner, der lå for 2004-2007, blev ikke opfyldt, og dem forlængede man med brædder til 2010, men selv i dag er man ikke kommet godt i gang. Vi har ikke et klima i Danmark, der virkeligt inspirerer det offentlige til at reducere transporten, spild m.m. ved at bruge IT. Derfor kurer vi langsomt ned ad de internationale målinger. Selv Tyskland overhaler os. Vi kunne godt bruge en hjælpende hånd med regeringsinitiativer til det offentlige. Det ville hjælpe gevaldigt,« siger HP-direktøren.

Han forstår heller ikke, hvorfor skoleeleverne er nødt til at have egne PCer med, når vi vil være et teknologisamfund i verdensklasse.

»Det er horribelt,« mener han.

Vi køber energivenlig IT

Til gengæld ligger Danmark generelt godt.

»Vi gør mange ting her, som man endnu ikke har gjort andre steder. De nordiske lande er mere modne teknologisk og derfor mere modtagelige over for nye teknologier. Vi er meget bedre til f.eks. at bruge energieffektive servere, udbredelsen af bærbare PCer og fladskærme er større her end i andre lande, og salget af Energy Star-mærkede strømforsyninger er meget større her i landet. Desuden har mange flere virksomheder en politik om grøn IT,« konstaterer Keld Jersild Olsen med tilfredshed.