Grøn energi overgår olie hos USA's gamle energikæmpe

Et af verdens største selskaber, General Electric, har oplevet et historisk skifte i andet kvartal.

General Electric i San Pedro Garza Garcia, Mexico. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL BECERRIL

General Electric, der kan spore sine aner til elektricitetens fader, Thomas Edison, tjente flere penge inden for vedvarende energi i andet kvartal end inden for olie og gas.

Det viser selskabets regnskab, der er offentliggjort fredag forud for den amerikanske børsåbning.

Giganten oplevede en omsætningsfremgang på 17 procent i sin forretning inden for vindmøller, solceller og vandkraft til 2,5 milliarder dollar. Samtidig steg overskuddet i divisionen med markante 25 procent til 160 millioner dollar.

Helt anderledes ser det ud i forretningen inden for olie- og gasindustrien.

Her faldt omsætningen med tre procent til 3,1 milliarder dollar. Resultatet inden for den division blev mere end halveret til 155 millioner dollar.

Dykket er ifølge selskabet drevet at lavere priser.

Holder den udvikling året ud, vil det være første gang nogensinde, at vedvarende energi er mere lønsomt for selskabet end salg til olie- og gassektoren.

Alene i 2016 tjente General Electric med 1,4 milliarder dollar næsten tre gange mere på at sælge udstyr til olie- og gassektoren end på sit salg af vindmøller, vandkraftværker og solceller.

Samlet var General Electric på retur i kvartalet, hvor omsætningen faldt med 12 procent til 29,6 milliarder dollar i kvartalet.

General Electric er et at USA's ældste selskaber. Det blev skabt, da en stribe patenter udviklet af Thomas Edison blev samlet i et fælles selskab ved navn Edison General Electric Company.

Selskabet var blandt de 12 selskaber, der var med, da USA's toneangivende aktieindeks Dow Jones blev skabt i 1896.

Siden da er General Electric vokset fra sektor til sektor. Virksomheden beskæftiger sig nu med alt fra energi, luftfart, sundhed og transport.

Det er det eneste selskab fra dengang, der stadig er i indekset.

General Electric har en markedsværdi på 231,8 milliarder dollar.