Grøn business-lobby kritiserer regeringen

Ingeniører og cleantech-virksomheder kritiserer regeringens finanslovsforslag for at mangle grønne visioner.

Ingeniørforeningens formand, Lars Bytoft, beklager, at regeringen ikke investerer "i de oplagte muligheder". Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Feldt
Mens regeringen bruger store trecifrede millionbeløb på FN’s klimatopmøde i København og på klimastøtte til ulandene, er der ikke mange grønne stimuli i det udspil til finanslov, som Claus Hjort Frederiksen (V) præsterede ved middagstid.

Regningen på godt 500 mio. kr. for klimatopmødet til december, stod på finansloven for i år. Og den nye finanslov indeholder ifølge førende danske miljø- og klimarelaterede virksomheder ingen grønne visioner.

”Det er jo smadderærgerligt,” siger direktør Jørn Jespersen i brancheorganisation Dansk Miljøteknologi, der respræsenterer virksomheder som Grundfos, NCC, DHI, Krüger, Siemens, Haldor Topsøe, ABB og Danfoss.

Ifølge Jespersen er det i krisetider fornuftigt at investere ekstraordinært i udvikling af miljøteknologi, fordi det giver meget beskæftigelse pr. investeret krone og langsigtede styrkepositioner for dansk erhvervsliv.

Samme toner lyder fra Ingeniørforeningen. Formand Lars Bytoft glæder sig over, at regeringen sætter gang i investeringer i blandt andet trafik og sygehuse, men der er kun tale om at gøre op med fortidens efterslæb. Men han beklager samtidig, at regeringen ikke investerer "i de oplagte muligheder".

”Her tænker jeg blandt andet på Danfoss' ønsker om at være aktør på markedet for el- og hybridbiler og Lindø-værftet som centrum for vindmølleproduktion,” siger Bytoft i en skriftlig kommentar.

Ingeniørforeningen har selv fremlagt en klimaplan, der ville kunne føre til skabelse af 30.000 nye jobs i 2030.