Greentech styrtdykker på politisk risiko i Italien

Greentech Energy Systems falder massivt tirsdag efter en artikel i Morgenavisen Jyllands-Posten, der fortæller, at vindmølleselskabet risikerer alene i år at miste op til 150 mio. kr. på et italiensk lovforslag.

Greentech har koncentreret sine investeringer i Italien. Det får nu kontante konsekvenser på fondsbørsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et lovforslag der er led i den italienske regerings omfattende spareprogram kan risikere at hive tæppet væk under vindmølleselskabet Greentech.

Ifølge Jyllands-Posten vil lovforslaget betøde, at Italien ikke længere vil opkøbe "grønne certifikater", der udstedes til producenter af alternativ energi, og udgør omkring halvdelen af alternative energiproducenters samlede afregningspris for strøm.

Som konsekvens er Greentechs aktiekurs i dag faldet med op til 4,10 kr., eller 27,7 pct., til kurs 10,70.

Læs også: Greentech siger farvel til direktøren

Greentechs adm. direktør, Kaj Larsen, erkender over for Jyllands-Posten at lovforslaget er problematisk for selskabet. Ca. 60 pct. af omsætningen kommer fra Italien, og det tal vil stige i årene fremover, fordi Greentech har koncentreret sine investeringer i Italien, netop på grund af de attraktive støtteordninger.

"Hvis loven bliver vedtaget, som den ser ud i dag, vil det få en væsentlig indflydelse på Greentechs indtjening," fastslår Kaj Larsen over for Jyllands-Posten.

Sparerunde

Ifølge avisen vil en halvering af prisen på grønne certifikater betyde mistede indtægter på 150 mio. kr. i 2010, og mere i de kommende år. Til sammenligning havde Greentech sidste år en omsætning på 75 mio. kr., og har hidtil udmeldt en forventning om en omsætning på 142 mio. kr. i 2010. Selskabet kom også ud af 2009 med et underskud på godt 300 mio. kr.

Kaj Larsen understreger dog over for Jyllands-Posten at der er tale om et lovforslag, og ikke en endelig lov.

Læs også:
Greentechs stormomsuste klippe og fyrtårn

"Denne gang skal man dog ikke tage fejl af, at lovforslaget er fremsat i forbindelse med en stor sparerunde. Spørgsmålet er, om klimaet må vige for finanserne på den politiske agenda," siger Kaj Larsen til avisen.

Lovforslaget blev fremsat i slutningen af maj,, og skal være færdigbehandlet inden udgangen af juli, men vil muligvis blive gennemført allerede i denne måned.