Greentech søger opkøb med aktier som betalingsmiddel

Greentech Energy Systems jagter opkøb i bestræbelserne på at blive en væsentligt større aktør inden for vedvarende energi. Men mulighederne for at fremskaffe yderligere kapital er i øjeblikket begrænset, og betalingsmidlet for opkøb er derfor nye aktier.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Finansmarkedet er ikke tøet fuldstændigt op, så det er ikke nemt, som situationen er lige nu, at gå ud i markedet og bede om en udvidelse af vores kapitalgrundlag. Den model, vi arbejder med lige nu, er at gå sammen med andre virksomheder eller foretage akkvisitioner med betaling med Greentech-aktier, siger Greentech Energys bestyrelsesformand Peter Høstgaard-Jensen til Ritzau Finans.
Opkøb skal accelerere selskabets udvikling og bringe det på sporet af målet om at blive en "europæisk førende uafhængig spiller inden for vedvarende energi", som er den erklærede ambition fra selskabet.
- Vi arbejder ihærdigt på at komme videre ad vores strategivej, dvs. at få noget mere kapacitet ind i vores portefølje og dermed også at komme nærmere den kritiske masse, som skal til. Vi har et medarbejderantal som egentlig svarer til, at vi skal være større, og det bliver vi også, men det tager noget tid. Jeg så gerne, det gik hurtigere, siger Peter Høstgaard-Jensen.
I forhold til organisk vækst er Greentech i gang med at bygge tre nye vindmølleparker på sammenlagt 65 MW - to i Polen og en i Italien.
- De bliver færdige i 2012, og vil give os en god tilgang. Men derudover har vi et blik for, hvilke yderligere muligheder der er i markedet for at købe til i form af virksomheder eller projekter, uddyber bestyrelsesformanden.
Mens situationen er vanskelig i forhold til at hente yderligere penge over aktiemarkedet, så er det nemmere at opnå projektfinansiering, hvilket typisk dækker 75 pct. af et projekts omkostninger, mens de resterende 25 pct. så skal findes via træk på selskabets likviditetsreserver. Selskabet håber dog på, at det igen bliver muligt at fremskaffe kapital på aktiemarkedet.
- Det er svært at få de institutionelle investorer til at gå med i en eventuel kapitaludvidelse, så der ser det ikke så godt ud lige nu. Men det ændrer sig forhåbentligt, og vejen til at ændre det er også, at virksomheden udvikler sig i en positiv retning, således at vi bliver lidt mere attraktive at kigge på, siger Peter Høstgaard-Jensen.
Ved udgangen af 2011 havde Greentech en operationel vindproduktionskapacitet brutto på 250 megawatt, hvilket var 28 megawatt mere end året før. Desuden havde selskabet solenergiprojekter med en kapacitet på 40 megawatt. Selskabet har et mål om at opnå en driftskapacitet på 1 gigawatt i 2014.

Ritzau Finans