Greenpeace: Stop alle olieboringer i Grønland

Miljøorganisationen Greenpeace kræver den grønlandske regering indfører øjeblikkeligt olieborestop i Baffin Bugten mellem Grønland og Canada.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Greenpeace har i dag henvendt sig til Grønlands regeringsleder, landsstyreformand Kupiik Kleist. Kravet er, at han stopper de to boretilladelser, som det skotske olieselskab Cairn Energi fik i juni, men også alle fremtidige tilladelser til efterforskningsboringer, der er på vej.

"Det må ganske enkelt bero på en alvorlig fejl, at Grønlands Selvstyre få måneder efter overdragelsen ansvaret for råstofområdet fra den danske stat, går ud og tænder ild til en potentiel katastrofe, der med stor risiko vil kunne måle sig med BP-katastrofen," siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær for Greenpeace i Norden. Regeringerne i Canada, USA og Norge har midlertidigt indført et borestop for ny olie- og gasefterforskning i deres områder i Arktis.

Stoppet i skal vare, indtil årsagerne til BPs oliekatastrofe i Den Mexicanske Golf er opklaret. Greenpeace’s krav til Kupiik Kleist om et tilsvarende grønlandsk borestop skal gælde de to tilladelser til efterforskningsboringer, som Cairn Energy i juni fik den grønlandske regerings tilladelse til af foretage fra juli til september i år i Baffin Bugten.

Men også behandlingen af ansøgningerne om yderligere to boretilladelser, som selskabet har søgt om at få i år, skal puttes i mølposen.

"Selvstyret ikke bør overhovedet ikke give tilladelse til flere boringer i Grønland," fastslår Mads Flarup Christensen fra Greenpeace.

I går startede Cairn med et svensk lejet boreskib sin første efterforskningsboring i Sigguk-blokken, der ligger i havet omkring 175 kilometer vest for Disko-øen. Sker der et udslip, er konsekvenserne i det sårbare arktiske miljø uoverskuelige, mener Greenpeace.

"På et tidspunkt hvor store lande som USA, Canada og Norge holder igen med nye dybhavsboringer indtil der er klarhed over årsager bag oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf, er det foruroligende at Grønland kører på med fuld fart frem i et af verdens mest sårbare havområder. Det grønlandske selvstyre skylder forklaring på, hvad det er, de ved, som man ikke ved i USA, Canada og Norge," siger Mads Flarup Christensen.

Greenpeace arbejder for et stop for alle olieboringer til havs globalt og samt udvinding af tjæresand til olie i Canada.