Greenpeace skuffet over PC-producenter

Flere af de store PC-producenter fjerner alligevel ikke skadelige kemikalier fra deres produkter i år.

Der er bestemt ikke grønt lys for flere af de store elektronikproducenter, mener miljøorganisationen Greenpeace. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hverken Dell, HP eller Lenovo holder deres løfter om at afskaffe PVC og andre skadelige kemikalier i deres produkter i år.

Det konstaterer miljøorganisationen Greenpeace i den årlige opgørelse »Guide to Greener Electronics« (Guide til grønnere elektronik). Her får de tre storproducenter af PCer strafpoint for ikke som lovet at levere produkter uden PVC og såkaldt bromerede flammehæmmere, som mistænkes for at være årsag til kræft og for at have hormonforstyrrende virkninger på børn og voksne.

Greenpeace: Absurd situation

»Nu lyder meldingen fra Dell, HP og Lenovo, at de ikke kan holde deres løfte. Lenovo har således udskudt udfasningen et år til ultimo 2010, og HP og Dell har endnu ikke sagt noget om, hvad deres kunder nu skal regne med. Det er en absurd situation. Apple er stort set i mål med udfasning af PVC-plastik og bromerede flammehæmmere, selv om virksomheden først begyndte udfasningsplanerne sent. Samtidig fortæller nogle af verdens største producenter, at de ikke kan følge med udviklingen,« siger kemimedarbejder hos Greenpeace i Danmark, Erik Albertsen.

Til gengæld har den hollandske elektronikgigant Philips rettet op og er gået fra en 15.- til en 4.-plads. Philips er i gang med at bygge retursystemer op for gammelt elektronik i alle lande, hvor Philips-produkter markedsføres.

Nokia i toppen

I toppen ligger den finske mobilgigant Nokia og sydkoreanske Samsung. Nokia vinder på sin holdning til strømforbruget under produktionen og senere, når telefonerne anvendes. Alle Samsungs fladskærme er PVC-frie, og koncernen støtter samtidig »ambitiøse, politiske krav til reduktion af CO2-udledninger«, noterer Greenpeace sig.

Greenpeace understreger, at det er billigere at genanvende apparater, som ikke indeholder giftige kemikalier. Derfor beklager miljøorganisationen, at producenterne betaler samme beløb for affaldsbehandling.

Læs mere
Hent Greenpeaces "Guide to Greener Electronics" med detailleret beskrivelse af hvert selskab