Gravide og advokater på barsel smides ud

Fyringer i advokatbranchen har især ramt yngre, herunder gravide og advokater på barsel. De store huse ønsker ikke at udtale sig om, hvor det er sket.

Fyringerne i advokatbranchen har især ramt advokater i begyndelsen af 30erne på barsel eller gravide, lyder det fra DJØF. Foto: Peter Clausen
Læs mere
Fold sammen

Både gravide og advokater på barsel er blandt de afskedigede gennem første del af 2013. Generelt er det typisk yngre advokater, der er blevet bedt om at stoppe.

»Vi kan se, at det især rammer advokater i den aldersgruppe, der er ved at stifte familie. De er typisk i 30erne, og har fået deres advokatbestalling og har måske to-tre års erfaring som advokater,« siger Helene Rafn, lønforhandlingschef i fagforbundet DJØF.

Hun siger, at de store advokathuse har betalt større kompensationer til de gravide, der er blev afskediget.

»Flere afskedigelser har ramt gravide eller kvinder på barselsorlov. Der kender de store kontorer selvfølgelig lovgivningen, og de ved, det ikke er gratis. Der skal noget ekstra til at løfte bevisbyrden og dokumentere, at orloven ikke har haft nogen betydning for udvælgelsen for, hvem der bedst kan undværes,« siger Helene Rafn.

Hun forklarer, at DJØF har været i flere forhandlinger med advokathuse om, hvor stor den økonomiske kompensation skal være.

»For nogen kan det naturligvis være svært at finde nyt job, hvis man er gravid i tredje måned. På samme måde kan det for en far være svært at få en forældreorlov et andet sted. For dem handler det om at få en kompensation for det,« siger Helene Rafn.

Nogle overvejer ny karriere

Præcist hvor afskedigelserne af gravide er sket er uklart. Gorrissen Federspiel siger, at de ikke har afskediget gravide eller kvinder på barsel. Kromann Reumert ønsker ikke at oplyse ,om det er sket hos dem.

»Jeg vil ikke kommentere på individuelle sager, og om vi har afskediget nogen på barselsorlov,« siger Claus Juel Hansen, ledende partner i Kromann Reumert.

Hos Plesner siger ledende partner Nicolai Ørsted, at advokathuset gør meget for at fastholde de kvindelige ansatte.

»Vi har hele tiden mange på barsler og mange gravide, hvilket er helt naturligt for os. Vi er opmærksomme på at have vilkår som sikrer, at vi kan fastholde de mange dygtige kvindelige jurister,« siger Nicolai Ørsted, der ikke har kommentarer til om Plesner har afskediget gravide.

Helene Rafn fra DJØF anbefaler, at de afskedigede forsøger at bruge situationen så konstruktivt som muligt. Flere advokater i begyndelsen af 30erne overvejer typisk at skifte retning, når de får børn.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at branchen er relativt hård med lange arbejdstider på 46-47 timer om ugen. Tidligere har vi set, at mange, der får små børn, er gået til andre brancher på det tidspunkt. Det her kan være en anledning til at overveje, om man vil fortsætte i branchen eller vil specialisere sig inden for noget andet,« siger Helene Rafn.

Hun siger, at de afskedigede bør holde fast i, at de er blevet nødt til at stoppe pga. manglende arbejdsopgaver og ikke pga. manglende kompetencer.