Gratis TV giver købekunder

Vis, hvad det er - så hænger kunderne på. Og gør især børnene interesseret. Det er opskriften på at få folk til at vælge TV ad helt nye kanaler, viser erfaringerne fra Island.

Islændingene har taget de mange nye muligheder for at se TV og høre radio til sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad kunderne få lov til at prøve at kikke gratis med i en periode - så hænger de ved.

Den opskrift har sikret det islandske Síminn (det tidligere statsmonopol Iceland Telecom), sagaøens største teleselskab, en solid start på at levere TV og radio over Internet-forbindelsen, og selskabet er i dag en af de teknologisk førende udbydere af bredbånd og netop IP-TV, som det hedder i fagjargonen.

»Vi startede med gratis børnefilm, ungdomsprogrammer, nyheder og film - så tør folk prøve det. Og nu ruller snebolden. Vi har hjulpet børnene i gang, for de er modtagelige for nye ting, og så trækker de forældrene med. Det er blevet en kæmpe succes i år p.g.a. indholdet. Og så hjælper det også, at vi har haft rettighederne til engelsk fodbold. Man skal levere noget, der giver øjeblikkelig værdi,« siger Erlendur Steinn Guðnason, direktør for værdiskabende systemer i Síminn, til Business.dk.

Oveni har TV-seerne kunnet leje film over netforbindelsen (i TV-jargonen »video on demand«, video på bestilling), nogle ganske gratis andre mod betaling.

»86 procent af kunderne har prøvet det, og 28 procent betaler i gennemsnit for at leje 3,3 titler om måneden. De skal ikke gå hen for at leje film, og de får ingen bøde for at aflevere dem for sent, for det sker aldrig. Vi er blevet den største filmudlejer i Island,« konstaterer Erlendur Steinn Guðnason.

Bredt udbud på skærmen

Der bor blot 300.000 mennesker i Island, som arealmæssigt er tre gange større end Danmark, men Síminn (det islandske ord for »telefon«) dækker over 90 procent af husstandene med bredbånd, og omkring hver anden husstand har fiberopkobling med Internet og IP-TV. Her kan de i dag vælge mellem 60 internationale TV-kanaler og 11 lokale foruden de fleste islandske radiostationer og 20 internationale musikkanaler.

Den islandske stat solgte i juli 2005 sin aktiepost på 98,8 procent i Síminn, hvorved selskabet blev privatiseret. Hovedaktionær i Síminn er det islandske finansselskab Exista, der også er hovedaktionær i Islands største bank Kaupthing Bank, der igen ejer FIH i Danmark. Síminn ejer 70 procent af aktiekapitalen i det danske IT-firma Sirius IT og købte i august 2007 erhvervstelefonselskabet BusinessPhone i Danmark.

Síminn har siden samlet sine fem danske selskaber - Webpartner, Ventelo, Businessphone, CTI Billing og Prime Networks - under fællesnavnet Siminn Danmark, men finanskrisen i Island presser også det danske selskab, som ifølge flere medier kan blive tvunget til at sælge fra igen for at rejse penge til moderselskabet nordpå.

Filmudlejning til alle

Allerede i 2005 begyndte filmudlejningen over nettet, og alene i år er den betalte udlejning steget med 30 procent. Síminn har nu 1.800 titler - både gratis og betalte. Mellem januar og august i år blev der vist en million film. Før filmudlejningen via nettet begyndte, lejede en islandsk familie tre film om måneden i butikkerne.

Ud over blot at se TV gemmes den islandske TV-avis i syv dage, og fem TV-kanaler sendes desuden med en times forskydning, så man stadig kan se dem, hvis man ikke fik tændt, da udsendelsen begyndte.

»Det gode er, at man selv kan bestemme, hvornår man vil se udsendelserne. Det vil folk gerne nogle gange, mens det andre gange er fint, at det bliver bestemt for dem, hvornår udsendelsen kommer. Nu kan jeg ikke alene bestemme, hvornår jeg vil se TV-avisen, jeg har også mulighed for at spole mellem indslagene. Det giver folk mulighed for at ændre deres liv og få en bedre dagligdag,« siger Erlendur Steinn Guðnason.

Síminn samarbejder med de islandske TV-stationer om bl.a. at udleje TV-serier.

»Folk er indstillet på at betale et lille beløb for afsnit, som de ikke nåede at se. Og det lokale, islandsk producerede indhold er det mest populære, der lejes,« siger Erlendur Steinn Guðnason.

Plads til flere kanaler

Allerede næste år vil Síminn begynde at levere TV-signaler i MPEG4-billedkomprimering. I dag anvender stort set alle digitale TV-signaler MPEG2-komprimeringen, når signalerne sendes ud. Men MPEG4 bliver den måde, som TV-signalerne fremover vil blive sendt ud på. Med MPEG4 er der plads til langt flere TV-kanaler i høj kvalitet på de samme forbindelser. Danmarks Radio vil senest i 2012 sende alle udsendelser i MPEG4-komprimering.

Síminn har lagt en såkaldt fiberring - en slags hovedledning med optiske lyslederkabler - rundt om Island. I år er de første husstande blevet koblet på fibernettet, så de kan få Internet, telefoni og TV gennem et og samme vægstik. Knap 100 husstande er nu tilsluttet fibernettet.

»Der sker stadig en udvikling på kobbertelefonnettet, og det vil kunne bruges mange år endnu. Vi investerer betydeligt, uden at jeg kan opgive tal. Vi har valgt at satse på at kunne levere IP-TV som samme produkt, uanset om man har en fiber-, ADSL- eller VSDL-forbindelse til husstanden,« siger Erlendur Steinn Guðnason.

Avanceret udstyr

Teknologien bag det hele er leveret af den franskledede Alcatel-Lucent, der er en af verdens største leverandører af telekommunikationsudstyr. Alcatel-Lucent leverer udstyr til over to millioner IP-TV-abonnenter verden over.

Alcatel-Lucent har for nylig præsenteret muligheden for gennem IP-TV-net at sende reklamer ud til særskilte grupper af forbrugere, så annoncørerne kan målrette reklamerne og få dem vist på bestemte tidspunkter. TV-seerne kan interaktivt se yderligere oplysninger om de produkter, der interesserer dem.