Gratis frokost og vækst på 50 procent

Den lille designvirksomhed Lakor har i otte måneder fået lov til at bo hos Hummel på havnen i Aarhus. Målet var at kunne trække på de erfarne Hummel-folks evner, men i virkeligheden blev det til meget mere end det, og Hummel fik også noget ud af samarbejdet.

Iværksættervirksomheden Lakor flyttede ind hos Hummel i otte måneder og begge virksomheder har vundet på samarbejdet. Her ses Tina Jensen, der er projektleder hos Hummel og Lasse Kornum, der er medstifter af Lakor. Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kaffemaskine, gratis middagsordning og en vækst på 50 procent.«

Når Lasse Kornum bliver spurgt om, hvad han har fået ud af at placere sin designvirksomhed Lakor hos Hummel i otte måneder i forbindelse med Aarhus Universitets projekt SpinIN, kommer det prompte. Det har skabt vækst for iværksætteren, men det er ikke det eneste. Et socialt miljø, en masse mennesker at trække på og muligheden for at sige »vi arbejder sammen med Hummel« har været afgørende for, at Lasse Kornum betegner projektet som en succes.

»Vi fik en hel del indsigt og erfaring serveret på et sølvfad. I de otte måneder hos Hummel forøgede vi vores omsætning med mere end 50 procent, og selv om det er svært at sige, hvad der kan tilskrives Hummel, er der ikke tvivl om, at de har påvirket os meget. Jeg sad placeret i deres fashionafdeling og kunne vende mig om på stolen og spørge om gode råd, når jeg havde brug for dem. Den sparring og de input, jeg fik fra SpinIN-folkene, var også guld værd,« siger Lasse Kornum, der er medstifter af Lakor, der designer tøj, kunst og skateboards med et fokus på surfmiljøet og Udkantsdanmark. Lasse Kornum fik sit eget skrivebord hos Hummel, og selv om de faglige goder var en stor gevinst for ham og de to andre iværksættere bag mærket Lakor, var der også andet, der gjorde en afgørende forskel. Det sociale aspekt og det at være en del af et stort fællesskab i en virksomhed betød meget for designvirksomheden.

»Som iværksætter har man en tendens til at blive småskør af at bruge så meget tid med sig selv. Derfor var jeg i første omgang meget begejstret for den gratis madordning og kaffemaskinen. Der sker noget magisk, når der er en kaffemaskine til rådighed, og når man kan sætte sig og holde frokostpause med andre mennesker, der kan give nye vinkler på de ting, man arbejder med. Det sociale aspekt gjorde en kæmpe forskel for mig i de otte måneder, » siger Lasse Kornum.

Virksomheden får også en bid af kagen

Hele SpinIN-projektets idé er, at både iværksættervirksomheden og den etablerede virksomhed skal kunne drage nytte af samarbejdet. Hos Hummel er projektleder Tina Jensen også skarp på, at det har givet medarbejderne en hel del at hjælpe Lakor.

»Vi har ikke tjent noget økonomisk på at have Lakor boende, men det har været rigtig godt for de mennesker, der arbejder her, at se, at deres viden og erfaringer er værdifuld. Personalet her er klart vokset med oplevelsen af, at deres kompetencer kan gøre en forskel for en anden virksomhed, og vi fik en person ind, der kunne se tingene med helt andre øjne end os og give sin mening som person udefra,« siger Tina Jensen. Matchet mellem Lakor og Hummel har fungeret som et pilotprojekt og prøvekanin for SpinIN, og matchet kom i stand, fordi Lasse Kornum fra Lakor kontaktede Hummel, hvor han havde været i praktik i forbindelse med sin uddannelse til designer. Tina Jensen fra Hummel gjorde sig også nogle overvejelser i forbindelse med beslutningen om at sige ja til at være med.

»Jeg tænkte, at det ville komme til at kræve noget kapacitet og tid, som jeg ikke vidste, om vi havde tilovers. Men jeg er glad for, at vi sagde ja, for vi har fået meget ud af matchet, og vi føler, vi har gjort en forskel,« siger Tina Jensen. SpinIN laver matchet mellem virksomhed og iværksætter på baggrund af de evner og behov, de har. På den måde kan man arbejde mod, at iværksætteren kan noget, den etablerede virksomhed har gavn af og omvendt. Tina Jensen lægger dog også vægt på, at det i løbet af de otte måneder blev klart, at det var vigtigt med klare målsætninger fra start.

»Hvis vores fordele som virksomhed var kridtet mere op fra begyndelsen, så tror jeg også, vi havde kunnet drage større nytte af Lakor, end vi gjorde. Det er også noget af det, vi som prøveprojekt har givet videre til tovholderne i SpinIN,« siger Tina Jensen.

Et succesfuldt samarbejde

Lasse Kornum har ikke andet end ros tilovers for SpinIN og matchet med den store virksomhed, og han fortæller, at det var nemmere for Lakor at blive taget seriøst af andre virksomheder, når de kunne fortælle, at de havde et samarbejde med Hummel.

»I løbet af de otte måneder fik vi en aftale med Malaco, så vi nu laver T-shirts med deres lakridspibe på. Og når vi kunne sige, at vi sad i et samarbejde med Hummel, så vidste virksomhederne godt, at vores designvirksomhed ikke bare var et fritidsprojekt. Det var et rigtig godt trumfkort,« siger han.

Hos Hummel står det også klart, at det ikke nødvendigvis er sidste gang, de har en iværksætter boende.

»Vi kunne godt finde på at gøre det igen. Især hvis projektet er mere etableret, som vi også har bidraget til, at det skal være. Når man sidder i en stor, etableret virksomhed, får man virkelig respekt for iværksætterne, der tør hoppe ud i at bygge noget op selv,« siger Tina Jensen. Lasse Kornum er ikke kun hurtig til at fortælle, hvad han har fået ud af samarbejdet. Han er også klar i mælet, når det kommer til at anbefale andre at være en del af samarbejdet.

»Andre bør uden tvivl tage chancen. Det er en fantastisk mulighed, SpinIN giver for, at man kan rykke sin virksomhed videre, og det er virkelig en unik mulighed. Jeg tror, Hummel blev motiverede af, at de kunne se Lakor som et spændende projekt, de kunne hjælpe videre i en dagligdag, hvor de har meget fokus på deres eget arbejdsområde. Det var fantastisk at være med til det,« siger Lasse Kornum.